Abu Dhabi merkezli Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) raporuna göre, yenilenebilir enerjinin kullanımı dünyada hızla artmaya devam ediyor. Yenilenebilir enerjiler başlangıçta riskli bir yatırım olarak görülürken, teknolojideki hızlı gelişmeler ev ve iş alanlarında yenilenebilir enerjinin kullanımı konusunda yatırımcıları teşvik etti. Yenilenebilir enerji projelerine sağlanan vergi indirimi ve devlet destekleri yenilenebilir enerji üretimini karlı hale getiriyor.

DEPOLAMA PİL TEKNOLOJİLERİ

Rapora göre, yenilenebilir enerjiler henüz emekleme aşamasında. Fotovoltaik hücrelerdeki son yenilikler, daha büyük ve daha güvenli türbinler ile depolama pil teknolojileri üzerinde yapılan çalışmalar geleceğin çok parlak olduğunu gösteriyor.

Tüketicilere ulaştırılan beş enerjiden her biri güneş enerjisi ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından geliyor veya başka bir deyişle enerjimizin yüzde 20’si yenilenebilir kaynaklardan karşılanıyor.

TEKNOLOJİ DEVLERİ TAMAMEN YENİLENEBİLİRE GEÇECEK

Küresel olarak, büyük şirketler, teknoloji işletmeleri ve kurumlar zaten yenilenebilir kaynaklar üzerinde çalışıyorlar. IRENA genel müdürü Adnan Amin, özel sektörden yenilenebilir enerji üretimine yönelik büyük bir geçiş olduğunu belirtiyor. Amin, Apple, Google ve Facebook’un dünya çapındaki operasyonları için yenilenebilir enerji tedariki taahhüdü verdiklerine dikkat çekiyor.

APPLE’DAN YÜZDE 96 TAAHHÜT

Forbes tarafından dünyanın en değerli markası olarak görülen Apple, neredeyse tüm dünyadaki işletim tesislerine yenilenebilir enerji kaynakları ile destek veriyor. Yenilenebilir kaynaklara geçiş taahhüdü yüzde 96 oranında.

Apple, Google’da olduğu gibi, bu yılın sonuna kadar tamamen yenilenebilir enerjiye geçme hedefini gerçekleştirecek.

Google Teknik Altyapı Başkan Yardımcısı Urs Holzle, bugüne kadar bu alanda dünya genelinde 3.5 milyar dolarlık satın alma yaptıklarına dikkat çekiyor.

Hem Facebook hem de Amazon, yenilenebilir enerjileri kullanarak tüm enerji ihtiyaçlarını karşılamak istiyor. Amazon geçen sene yüzde 40’lık temiz enerjiye geçmeyi başardı ve rakamları bu yıl yüzde 50 arttırdı.

EMEKLİLİK FONLARI VE SİGORTA ŞİRKETLERİ

Black Rock’taki Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Asya Pasifik yatırımlarının genel müdürü ve başkanı David Giordano’ya göre, altyapı fonları, sigorta şirketleri, emeklilik fonları, para yöneticileri ve şirketler de dahil olmak üzere kurumlar yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya istekliler.

Cohn Reznick Capital’in genel müdürü Nick Knapp, yenilenebilir enerjilere yatırım yapma konusunda artan ilginin ABD kurumsal enerji talepleri tarafından yönlendirildiğini ve endüstrinin dinamiklerini değiştirdiğini söylüyor.

 

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.