Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, TBMM’nin, iklim değişikliğine ilişkin Kyoto Protokolü’ndeki değişiklikleri 8 Mart’ta onayladığını belirterek, “Düşük karbon ekonomisine geçiş iş dünyamız için bir avantaj ve önemli bir fırsat. Düşük karbon ekonomisi gümbür gümbür geliyor. İş dünyamız hazırlıklı olmalı.” dedi.
Karaosmanoğlu, 26 Nisan’da düzenlenecek IV. İstanbul Karbon Zirvesi öncesi değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’nin, Kyoto Protokolü’ndeki değişikliklerin onaylayarak protokoldeki konumunu netleştirdiğini bildiren Karaosmanoğlu, gelecek dönemde iş dünyası için temiz enerji teknoloji kullanımının daha fazla önem kazanacağını ve böylece düşük karbon ekonomisi sistemine geçişin kolaylaşacağını ifade etti.

YEŞİL İKLİM FONU
Karaosmanoğlu, Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ndeki son değişiklikle birlikte, başta Yeşil İklim Fonu olmak üzere çeşitli iklim fon ve teknoloji desteklerinden yararlanabileceğini söyledi. Türkiye’nin hızla kalkınan bir ülke olarak yüksek emisyon azaltım potansiyeline sahip olduğunu aktaran Karaosmanoğlu, ülkedeki tüm sektörlerin 2030’a kadar sera gazı salınımlarını yüzde 21 azaltma hedefi kapsamında hareket etmesi gerektiğini belirtti.
Karaosmanoğlu, bu hedefe ulaşmak için iş adamı ve sanayicilere önemli görevler düştüğünü dile getirerek, “Düşük karbon ekonomisine geçiş iş dünyamız için bir avantaj ve önemli bir fırsat. Düşük karbon ekonomisi gümbür gümbür geliyor. İş dünyamız hazırlıklı olmalı. İklim değişikliği finansmanı için seçenekler sanayicimizi bekliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

AB, EMİSYON TİCARET SİSTEMİNE ÖNEM VERİYOR
Karaosmanoğlu, küresel iklim değişikliğine ilişkin Kyoto Protokolü’ndeki yeni düzenlemelerin Avrupa Birliği (AB) tarafından da onaylandığını hatırlatarak, 2013-2020 dönemi içinde şirketlerin karbon yönetimlerine yönelik büyük ilerleme kaydedeceklerini belirtti.
AB’nin, bu kapsamda birlik ülkeleri içinde uyguladığı Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) uygulamasıyla sektörde önemli gelişmeler yaşandığını ifade eden Karaosmanoğlu, şunları kaydetti: “ETS, dünyadaki ilk ve büyük uluslararası emisyon ticaret sistemi. AB’nin iklim değişikliğiyle mücadelesinin temel gücü bu sisteme dayanıyor. AB ülkeleri 2021-2030 döneminde karbon salımının azaltılmasını öngören bu uygulamayı onayladı. AB’nin 28 üyesinin 19’unun onayladığı bu reforma doğal olarak karşı çıkanlar da oldu. Kömürden elektrik üreten Polonya, Bulgaristan, İtalya, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Litvanya, Letonya, Romanya ve Macaristan çekinceleri için seslerini yükselttiler. AB’deki gelişmeleri izleyip, göreceğiz. Ülkemizin öğrenecekleri var.”

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.