ÇOK değil birkaç yıl öncesine kadar sürdürülebilir yatırımlar denildiğinde akla daha çok ekolojik şirketler geliyordu. Liste çok da kalabalık değildi. Ancak zamanla sürdürülebilir çizgide ilerlemek için gezegeni koruma ile kâr etmek ikileminde kalınmak zorunda olmadığı rakamlarla ortaya çıktı. Şirketler hem çevreyi koruyup, hem kar edebildiklerini gördükçe, tavırlar da değişmeye başladı. Son olarak Paris’te 195 ülkenin iklim değişikliği konusunda anlaşmaya varmasıyla birlikte sürdürülebilir yatırımların önü iyice açıldı. Alman sigorta devi Allianz da sürdürülebilir iş dünyasında yeşil ürünlerle yerini aldı. Allianz Türkiye CEO’su Aylin Somersan-Coqui, “Global olarak baktığınızda 150 tane bizim yeşil ürün dediğimiz ürünü var Allianz’ın. Bu yeşil ürünler her alanda var. Mesela, yenilenebilir enerjiyi sigortalamaktan tutun da sadece e-poliçe dediğimiz eğer ıslak imza atmıyorsanız biraz daha düşük primle poliçe alma veya kağıtla yapıyorsanız ek prim ödemeye, ya da hibrit arabalar için daha düşük prim almak gibi pek çok alanda ürün var. En az üç tane yeşil ürünü Türkiye’de hayata geçirmek için çalışıyoruz şu anda” diyor.

TOPLU TAŞIMA TEŞVİKİ
Peki sigorta sektöründe bir yeşil ürün nasıl oluyor? Somersan-Coqui, ilginç örnekler veriyor, mesela aracınız hibrit olursa sigorta poliçesinde yüzde 10 indirim, dizel olursa yüzde 10 zam yapılıyor. Somersan-Coqui, “İnsanları yeşile teşvik etmek için belli bir primden düşüş olabilir veya çevreye uymayan durumlarda sigortalarken yüksek prim alınabilir. Allianz İrlanda ne yapıyor mesela? Dublin’de commuter pass diye bir toplu taşıma kartı var. Ona sahip olanlara ‘senin kasko poliçenden yüzde 25 düşerim’ diyor. Çünkü o şehir toplu taşıma kullandığı için daha az karbon endeksi oluyor. İstanbul’da da düşünülebilir. Tabii üzerinde çalışmadık” şeklinde konuşuyor.

DÜNYADAN 5 YEŞİL ÜRÜN
Meksika: Allianz Meksika, ev sahiplerine evlerini çevre dostu hale getirmeleri durumunda masrafları karşılama sözü veriyor. Çevre dostu evler ise örneğin ısıtma sistemine gerek duymayan ve solar panellerle ısınan evler gibi örnekleri kapsıyor.
Brezilya: Brezilya’da ekonomik büyüme beyaz eşya ve elektronik gibi tüketim mallarının satışını da arttırıyor. Bu da daha fazla atık anlamına gelirken, ülkedeki akıt bertaraf imkanları sınırlı kalıyor. Depolama yerine atıkların sokaklarda taştığı görülüyor. Allianz Brezilya’da atıkları topluyor ve bertaraf edilmesini sağlıyor.
Avusturya: Avrupa Birliği her yıl 3 milyar ton atık üretiyor. Bu çöp dağlarına karşı harekete geçen Avusturya, AB’nin önde gelen geri dönüşümcüsü haline gelmiş ve atıkların yaklaşık yüzde 60’ı geri dönüşümlü. Avusturya’da Allianz araç sahiplerini yenisini almak yerine eski arabalarını tamir etmeye teşvik ediyor.
Romanya: Romanya’da 2007’den beri suyu, toprağı ve biyoçeşitliliği kirleten herkes maddi ceza ödüyor. Allianz, Romanya’da kirlilikten kaynaklanan ani ve kaza sonucu ortaya çıkan mal zararı ve bedensel yaralanmalara karşı sigorta yapıyor.
İspanya: İspanya’da 2008 krizinden bu yana güneş enerjisine verilen teşviklerde kısıntıya gidildi. Allianz İspanya’da kurumsal müşterileri yenilenebilire teşvik etmek için güneş enerjisi sigorta poliçesi çıkardı. Solar panelleri belli hasarlara karşı sigortalıyor.

HOLLANDA’DA BEDAVA E-BIKE SİGORTASI
Türkiye’de çıkaracakları üç yeşil ürün için harıl harıl çalıştıklarını söyleyen Somersan-Coqui, “Çıkardığımız ürünler hem ülkelerdeki ihtiyaca, hem de o ülkedeki regülasyonlara dayanıyor. Hepsi farklı olduğu için ona göre ürün geliştirmeniz gerekiyor. Hollanda sürdürülebilirlik konusunda çok ileri, Allianz orada elektrikli bisikletleri (e-bike) bedavaya sigortalıyor. Ülkelerin kültürüne ve teşviklerine uyan pek çok uygulama var” diyor. Brezilya’da orman yangını riski yüksek olduğu için yağmur ormanlarında başka şirketler sigorta yapmaktan kaçınsa bile Allianz’ın ormanları sigortaladığını kaydeden Coqui, “Zaten bizim işimiz de insanların, kurumların risklerini düşürerek, sürdürülebilirliklerini arttırmak” diyor.
Kaynak: Hürriyet

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.