Köyün kaderi beş yıl önce organik tarıma geçişle değişmeye başladı. Çok paydaşlı bir organik tarım projesi köyde yaşayan 500 kişi için tahmin edilenden çok daha büyük bir etki yarattı. İlk olarak köyde gerçekleştirilen çalışmalardan biri “Organik Meyve ve Tahıl Pilot Projesi” kapsamında Eğil Organik Tahıl Üreticileri Birliği kuruldu.

34 ÜRETİCİYLE BAŞLADI 411 ÜRETİCİYE ÇIKTI

2009 yılında 34 üretici ile başladı, şu anda 411 üreticiyle 21.000 dekar alanda organik tarım yapılıyor. 2013 yılında üreticilerin birliğini sağlamak adına Eğil Organik Tahıl Üreticileri Birliği kuruldu.

Köyde üretilen organik mercimek ve nohudun fason olarak işlenmesi, fason işleme yapılan tesisin sertifikalandırılması, ürünlerin paketlenmesi, Eğil Organik olarak birlik adına marka tescilinin yapılması ve barkod alınması sağlandı. Birliğin manuel dolum yapabilmesi için kapama makine ve etiketler de temin edilerek birliğe teslim edildi. Daha önemlisi proje ile pazar odaklı üretime yoğunlaşıldı ve bu şekilde kapasite ve verimlilik artışı sağlandı.

İlk etapta mercimek ve nohudu paketleme yapmak üzere üreticilerle anlaşma sağlandı. Şu anda zaten organik mercimek paket olarak mevcut. Bu şekilde paketleyip pazara girecek şekilde iş ve işlemler yürütülüyor.

ESKİDEN NOHUT, BUĞDAY, ARPA ŞİMDİ ORGANİK MEYVE SEBZE

Uzun süre boyunca köyün ürettiği organik ürünler büyük rağbet görmeye başlamasına karşın, köyde sulama olanakları olmadığından üretim kapasitesi ve ürün çeşitliliği yeterince artırılamadı. Suya erişimi sağlamak ve organik ürün gamını geliştirmek üzere bir yeni pilot proje daha hazırlandı ve uygulandı; Ilgın Köyü’nde Organik Üretimde Artan Verim ve Yükselen Katma Değer Projesi.

Daha önceden köyü kurak bir yerdi, susuz bir yerdi. Devlet katkısıyla 2 su kuyusu açıldı. Eskiden mercimek nohut, arpa, işte buğday ekilen tarlalar bu seneden itibaren artık organik meyve sebze yetiştirebilecek.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.