Greenpeace İskandinavya Ofisi ve Nature and Youth, Kuzey Kutbu’ndaki yeni petrol arama izinlerinin iptali istemiyle Norveç hükümetine dava açtı. Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre, aktivistler, Norveç Anayasası’nın 112. maddesindeki, “gelecek nesiller için sağlıklı ve güvenli bir çevre hakkının” çiğnendiğini savunuyor. Norveç hükümetinin, Paris Anlaşması’nı ve Norveç Anayasası’nı ihlal ettiğini söylüyor.

‘İKİYÜZLÜLÜK’
Norveç, yakında yürürlüğe girecek Paris Anlaşması’nı imzalayan ilk birkaç ülkeden biri. Norveç hükümeti, emisyon miktarını ciddi şekilde düşürmeyi ve küresel ısınmanın 1.5°C ile sınırlanması hedefine katkıda bulunmayı taahhüt ediyor. Ancak, devlet şirketi Statoil ve diğer 12 şirkete, Kuzey Buz Denizi’nin Barents Denizi olarak adlandırılan bölümünde, genişletilmiş yeni aramalar yapılmasını sağlayan izinler vermeyi de sürdürdü. Şirketlere son olarak yedi yeni kuyu açma izni verildi. Greenpeace ve Nature and Youth, çok geniş bir destekle, petrol şirketlerine verilen izinleri mahkemeye taşıdı.

DEV ŞİRKETLERE İZİN
Greenpeace İskandinavya ofisinden Truls Gulowsen, “Bir yandan uluslararası bir iklim anlaşmasını imzalayıp diğer yandan da Kuzey Kutbu’nda petrol aramasına kapı açmak çok tehlikeli ve ikiyüzlü bir tavır. İklim değişikliğini sınırlama yönünde ortaya konan küresel çabanın hiçe sayılması. Biz bunu durdurmak için elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz” dedi. Nature and Youth örgütünden Ingrid Skjoldvær ise Norveç hükümetinin iklim konusunda verdiği sözleri tutması gerektiğini savunduklarını dile getirdi. Barents Denizi’nde yeni petrol arama izinleri alan 13 petrol şirketi şu şekilde: Statoil (Norway), Capricorn and Centrica (UK), Chevron and ConocoPhillips (USA), DEA (Germany), Aker BP (Norway), Idemitsu (Japan), LUKOIL (Russia), Lundin Petroleum (Sweden), OMV (Austria), PGNiG (Norway/ Poland), Tullow (UK / Africa).

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.