kuraklık hidroelektrik santralleri vuruyor

Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) Başkan Yardımcısı Ali Karaduman son yıllarda yaşanan kuraklığın hidroelektrik santrallerindeki elektik üretimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Karaduman Türkiye’nin birçok bölgesinde, sonbahar ve kış aylarındaki yetersiz yağışlar nedeniyle barajlardaki doluluk oranlarının gün geçtikçe azalmaya devam ettiğini belirterek, “2020’nin yetersiz yağışlarla sona ermesi ve 2021 yılının ilk 5 ayında da önceki yıllara oranla yeterli yağış olmaması ile oluşan kuraklık HES santrallerini de olumsuz etkiledi.” dedi.

HES’lerde ortalama üretim yüzde 40 düşük gerçekleşti

YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman

“2020 yılında yağışların beklenenden az olması sonucunda su gelirlerinde belirgin bir azalış gözlemlendi” diyen Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman “Son aylarda da etkisini hissettiren kuraklık hidroelektrik santrallerindeki  üretimi olumsuz etkiledi. 2021 yılının ilk dört ayında su gelirleri, uzun yıllar ortalamasının altında % 55,9 düşük gerçekleşti. Bu düşüklük Türkiye’de üretim yapan tüm HES santrallerini etkiledi. Özellikle 40 MW kapasitenin altında üretim yapan HES santralleri, 2021 yılının ilk 5 ayında ortalama üretimi beklenenden yaklaşık %40 düşük oranda gerçekleştirdi” dedi.

“HES’lerde yapılacak indirimler yatırımcıları rahatlatır”

Kuraklık nedeniyle HES yatırımcıları finansal olarak zor durumda diyen Karaduman, “Bu süreçte HES santrallerinde sistem kullanım fiyatlarında ve harç bedellerinde yapılacak olan indirim yatırımcıları bir nebze rahatlatacaktır. YEKDEM süresinin uzatılması da bir çözüm yolu olabilir” diye konuştu.

Ayrıca Türkiye’deki HES’lerde yeterince su olmadığı için TEİAŞ, DGÇS enerji santrallerinden 5.000 MW kapasite satın alacaktır diyerek sözlerine devam eden Karaduman, “Elektrik fiyatları yükselecek fakat hali hazırda yatırımı tamamlanmış santrallerimizden RES’lerde MWe ve MWm arasındaki farkın üretilmesine EPDK onay vermesi doğal gaz ithalatını azaltacak ve cari açığımıza destek sağlayacaktır. Yatırımı tamamlanmış santralların üreteceği enerji  sistemce alınması Türkiye’nin yararınadır” dedi.

Öte yandan hidroelektrik santraller, ülkemizde elektrik üretiminde önemli paya sahip. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) tarafından 2020 yılı verilerine göre, ülkemiz 2020’de devreye alınan toplam 2 bin 500 MW yeni hidroelektrik kurulu gücü ile dünyada Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.