World Resources Institute (WRI) Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız ülkelerin şu anda düşük karbonlu ekonomik büyüme modeline odaklanması gerektiğini söyledi. Cansız, “Ülkeler bir yandan koronavirüs (Covid – 19) kriziyle mücadele ederken diğer yandan iklim krizine neden olmaktan sakınmalı. Koronavirüsten zarar gören ekonomilerini canlandırmaya hazırlanan ülkelerin önünde şu anda düşük karbonlu ekonomi yatırımlarına daha fazla odaklanma fırsatı bulunuyor.” dedi.

Cansız, Covid – 19 salgını nedeniyle ekonomik faaliyetlerin birçok ülkede trafiğin rahatladığını, hava kirliliğinin ve sera gazı emisyonlarının azaldığına dikkat çekti. Buna karşın birçok uzmanın bu durumun kalıcı olmadığı konusunda hem fikir olduğunu belirten Güneş Cansız, salgın sonrası kaybı telafi etmek için yatırımların hızlanacağı konusunda uyardı.

AB’NİN YEŞİL ANLAŞMASI

Cansız, “Bu noktada ihtiyaçları belirlemek ve bunlara sorumlu ve planlı üretim ile cevap vermek çok önemlidir. Bununla birlikte, birçok ülke fosil yakıt endüstrilerini ve havacılık sektörünü canlandırma planlarını zaten açıkladı. Örneğin Çek Cumhuriyeti ve Polonya Avrupa Birliği’nin (AB) Yeşil Anlaşması’ndan çekileceğini duyurdu.” dedi.

AB’nin Yeşil Anlaşması, Ocak 2020 tarihinde varılan bir mutabakat ve yol haritasını kapsıyor. Buna göre, AB ülkeleri sürdürülebilir ekonomi için sera gazı emisyonlarını 2050 yılına kadar sıfırlama konusunda uzlaşma sağlamıştı.

ÇİN YENİ KÖMÜR YATIRIMLARI PLANLIYOR

Covid -19’un çıkış yeri olan Çin bir diğer örnek. Ülke ekonomisini yeniden canlandırmak amacıyla yeni kömür santrallerini kurma planlarını şimdiden açıkladı. Ayrıca İngiltere merkezli Carbon Brief kuruluşu. dünyanın en büyük karbondioksit (CO2) yayıcısı olan Çin’in yüzlerce yeni kömür santrali kurmak için lobi yaptığı konusunda uyardı.

Verilere göre, en yoğun karbon içeren fosil yakıt olan kömür Çin’in enerji tüketiminin yüzde 57.7’sini oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, hava kirliliği dünya genelinde yılda 7 milyon insanın ölümüne neden oluyor. Her 10 kişiden 9’u bu yüzden kirli hava soluyor. Çevre kuruluşları hava kirliliğinin sağlık ve iklim krizi için en büyük tehditlerden biri olduğu konusunda uyarıyor.

SORUMLU TÜKETİCİ KAVRAMI ÖNEM KAZANACAK

WRI Türkiye Direktörü Güneş Cansız, koronavirüs salgınının toplu taşıma kullanım alışkanlığını değiştirdiğini belirterek şunları söyledi: “Toplu taşıma büyük oranda azaldı. İnsanlar bireysel olarak scooter ve bisiklet kullanmaya başladı. Mart ayında New York’ta örneğin bisiklet kullanımı yüzde 67 oranında artış gösterdi. Gerçek etkilerini anlamak için bu durumun salgın sonrasında da görülmesi gerekiyor.”

Cansız yeni tip koronavirüs (Covid – 19) salgınının kontrol altına alınmasının ardından iklim değişikliğiyle mücadele için düşük karbonlu büyüme modelini destekleyen “sorumlu tüketici” kavramının her zamankinden daha önemli olacağını kaydetti.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.