Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) “Küresel Enerji Görünümü Raporu”ndaki verilere göre, salgın döneminde yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi, diğer kaynaklara göre elektrik sisteminde oluşturduğu esneklik ve direnç unsurları sebebiyle ön plana çıktı.

Petrol ve doğal gaz gibi arama, üretim, taşınma gibi işlemlere ihtiyaç duyulmayan ve yerinde elektrik üretimine imkan tanıyan yenilenebilir enerji sistemlerinin, küresel enerji üretimindeki payı yüzde 26’dan yüzde 30 seviyesine yükseldi.

Bu dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi tedarik zincirindeki aksama ve inşaat gecikmelerine rağmen dünya genelinde yüzde 5 büyüme gösterdi. Dünya genelinde diğer kaynaklardan elektrik üretiminde ise azalış görüldü.

KÜRESEL ENERJİ TALEBİ YÜZDE 25 GERİLEDİ

Küresel yenilenebilir enerji talebinin yıl boyunca kademeli olarak artacağına işaret edilen raporda, üretim ve işletme maliyetlerindeki düşüşlerin ve diğer güç sistemlerine göre kullanım kolaylıklarının, farklı kaynaklara göre avantaj olarak ortaya çıkacağı ifade ediliyor.

Ayrıca dünya genelinde lisanslanmış projelerin hayata geçirilmesiyle 2020 yılında yenilenebilir enerjinin payının artış göstereceği tahmin ediliyor.

IEA’nın 30 ülkedeki verilerden sağladığı bilgilere göre, salgın boyunca küresel enerji talebindeki düşüş yüzde 25’e ulaştı. Talepteki azalışla beraber fosil kaynaklardan enerji üretiminde görülen düşüşün yıl boyunca devam etmesi bekleniyor.

Yıl sonuna kadar küresel karbon emisyonlarının ise 10 yıl önceki değere gerileyerek yüzde 8’e düşeceği tahmin ediliyor. Bu oran toplamda 2,6 gigaton karbondioksit miktarına eşdeğer bulunuyor. Raporda tüm dünyada endüstriyel faaliyetlerin durma noktasına geldiği belirtilerek, ülkelerin kademeli olarak faaliyetlerini artıracağı ve önemli ekonomik stratejileri hayata geçireceği öngörülüyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.