Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre özellikle güneş enerjisi açısından çok elverişli bir coğrafyaya sahip Körfez bölgesinde güneş panelleri yoluyla elde edilen elektriğin kilowat başına fiyatı yerinde 3 dolar cent’in altına inerken, dağıtılabilir konsantre elektriğin fiyatı da 7.3 cent’lik rakamla doğalgazdan daha ucuz hale geldi.

Abu Dhabi’de düzenlenen “Sürdürülebilirlik Haftası” kapsamında yayınlanan rapor, Körfez bölgesinin 2030 hedeflerini yakalaması halinde bir dizi ekonomik faydanın yanı sıra 220 bin kişinin üzerinde bir yeni istihdam yaratılacağı ve enerjide 354 milyon varile eşdeğer bir enerji tasarrufu olacağı belirtiliyor.

136 MİLYON TON EMİSYON AZALTIMI

Raporda, bu hedefler tutturulursa enerji sektörünün karbon emisyonlarının 136 milyon ton azalacağı ve bunun da yüzde 22’lik bir düşüş anlamına geleceği vurgulanırken, enerji sektörünün üretim sürecinde talep ettiği su miktarının da 2020’de 11 trilyon litrelik düşüşle yüzde 17 azalacağına dikkat çekiliyor.

Raporun verileri, Körfez ekonomilerinin hızla artan yurtiçi enerji talebine karşı ekonomik yapıları çeşitlendirme ve hidrokarbon ihracat gelirlerini koruma arzusunu da destekler nitelikte.

KÜRESEL YATIRIMCILARA EN İYİ MESAJ

IRENA Genel Direktörü Adnan Z. Amin, rapora ilişkin değerlendirmesinde “Körfez ülkeleri geniş ölçekte güneş ve rüzgar enerjisi üretme konusunda dünyanın en cazip bölgesi durumunda ve yenilenebilir enerjiyi destekleme konusunda da uygun bir politika iklimi mevcut. Fosil yakıt ihraç eden bir bölge olarak, Körfez bölgesi  yenilenebilir enerjiye yönelik olarak kararlı adımlar atıyor. Bu gelişme hem küresel yatırımcılara hem de dünya enerji camiasına bizim bölge olarak global enerji dinamiklerine uygun değişim adımları attığımız ve gerçek bir enerji dönüşümünden geçtiğimiz konusunda  iyi bir mesajdır”dedi.

KAPASİTENİN YÜZDE 68’İ BAE’DE

Rapor verilerine göre, bölge 2017 sonuna kadar toplam 146 GW’lık enerji kapasitesi yaratırken, bu rakamın sadece 867 MW’ı yenilenebilir enerjiden oluştu. Yenilenebilir enerji  kapasitesinin yüzde 68’i Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaratılırken, 2014 yılına kıyasla da  yenilenebilir enerjide dört kata varan bir artış sağlanmış oldu. Birleşik Arap Emirlikleri’ni yüzde 16 ile Suudi Arabistan ve yüzde 9’luk oranla da Kuveyt izliyor.

Bölge genelinde Körfez ülkeleri yenilenebilir enerji hedeflerine hız verme çabası içinde olurken  mevcut planlara göre, bölge 2020’lerin başlarında yenilenebilir kaynaklardan toplam 7 gigawatt (GW) yeni enerji üretim kapasitesi kurmayı öngörüyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.