Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin (ESTU) mühendislik bölümlerinde okuyan öğrenciler tarafından 2006 yılında kurulan ESTU Solar Team üyeleri, okulda aldıkları mühendislik eğitimini erken dönemde pratiğe geçirerek solar araçlar geliştirdiler. Öğrenciler kendi üretimleri olan güneş enerjili araçlarla yurtiçinde ve yurtdışında bu alandaki pek çok yarışmaya katılarak derece elde etmeyi başardı.

ESTU Solar Team üyesi öğrenciler 2006 yılından bugüne kadar sadece kendi çabalarıyla güneş enerjisiyle çalışan 5 araç üretti. Takımın ilk aracı olan Orca’nın üretilmesiyle başlayan serüven diğer 4 aracın üretimiyle devam etti. Takım her geçen yıl kendini geliştirerek ve mühendislik açısından yapım tekniğini ileriye taşıyarak birbirinden farklı güneş enerjili araçlar üretip birçok yarışta başarılar kazandı.

ÜRETİLEN GÜNEŞ ENERJİLİ ARABALAR

  • ORCA: Takımın bir yıllık multidisipliner çalışması sonucu 2007 yılında ürettiği ilk araç. Orca Tübitak Formula-G yarışlarına 3 kez katılmış olup Türkiye 4’lüğü elde etti.
  • THUNDERBIRD: 2009 yılında Thunderbird isimli ikinci aracını üreten takım, bu araçla Tübitak Formula-G yarışlarına 2 kez katılarak Türkiye 2’inciliğini ve aynı zamanda Türkiye’nin “En Hafif Güneş Enerjili Aracı” ünvanını kazandı.
  • SUNATOLIA: Geleceğe yön veren teknolojilerin kullanılmasını yapılan araçlarla desteklemek adına ESTU Solar Team yenilikçi kabuk tasarımı ve güçlü donanımıyla “Sunatolia” adlı aracını 2011 yılında Türkiye ile buluşturdu. 2012 yılında gerçekleşen Tübitak Formula-G yarışında 2’incilik elde etti. Ulusal başarılara ek olarak Avusturalya’ da 16-23 Ekim 2011 tarihleri arasında düzenlenen “World Solar Challenge” adlı dünyanın en prestijli güneş enerjili araç yarışına katıldı.
  • SUNATOLIA-2: ESTU Solar Team yıllar içerisinde profesyonelleşerek edindiği kazanımların üzerine yenilerini koyarak Sunatolia-2’yi üretti. 2014 yılında, Sunatolia-2 bir ilki gerçekleştirerek uluslararası yarış olan SASOL’ de 2’incilik elde etti. Takım 2015 yılında Sunatolia-2 aracı ile World Solar Challenge’a katılarak, yarışı eksiksiz tamamlayan ilk ve tek Türk takımı ünvanını aldı.
  • SUNATOLIA-3: Mühendislik tasarımı ve teknik donanım açısından daha gelişmiş olan Sunatolia-3 aracı üretildi. Takım 2016 yılında SASOL Solar Challenge’ a katıldı. Aerodinami ve dayanıklılık açısından üretilen en başarılı araç oldu.

TAKIMIN KATILDIĞI YARIŞLAR

TÜBİTAK FORMULA-G: Alternatif enerji kaynakları konusunda kamuoyunda farkındalığı yükseltmek ve öğrencilerin bilgi birikimlerini kullanması amacıyla düzenlenen ulusal bir pist yarışı. En son 2013 yılında düzenlendi.

SASOL SOLAR CHALLENGE: Güney Afrika’da düzenlenen ve saat 08.00-17:30 arasında süren dünyanın ileri gelen üniversitelerinin katıldığı aerodinamik ve dayanıklılığın ön planda tutulduğu bir yarış. Yarışta dereceler toplam alınan yola göre belirleniyor.

BRIDGESTONE WORLD SOLAR CHALLENGE: Avustralya’da düzenlenen bu yarış 3.021 km’lik parkuru tamamlamak üzere düzenlenmiş bir yarış olup bir hafta sürüyor. İki yılda bir yapılıyor ve 3 klasmandan oluşuyor.

ILUMEN EUROPEAN SOLAR CHALLENGE: Belçika’da eski Formula 1 pistinde gerçekleşen bir dayanıklılık yarışı. Solar arabalar 24 saat boyunca düşük güç tüketimi ve fantastik aerodinami ile potansiyellerini bu yarışta sergilemeye çalışıyor. ESTU Solar Team, Sunatolia-3’ ü revize ederek 2020 yılında gerçekleşecek olan bu yarışa katılmayı hedefliyor.

Öte yandan ESTU Solar Team’in son 1 yıldır kaptanlığını yapan öğrencilerden Mehmet Sarıkaya, farklı branşlarda 28 öğrencinin oluşturduğu takımın tutkuyla çalıştığını belirterek, aynı zamanda okuldaki teorik bilgiyi pratiğe dökerek mühendislik yapma fırsatı yakaladıklarını söylüyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.