Sabancı Üniversitesi Teknolojinin Gücüyle Geleceğe

Sabancı Üniversitesi’nin Akbank ve Eczacıbaşı Holding iş birliği ile kamu ve özel sektör yöneticilerini bilim ve teknoloji ile buluşturmak üzere düzenlediği “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi’nin beşincisi “Yenilenebilir ve Sürdürülebilir Enerji Sistemleri” başlığıyla gerçekleşti.

“Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi’nin beşincisi “Yenilebilir ve Sürdürülebilir Enerji Sistemleri” başlığı altında gerçekleşti. Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Serhat Yeşilyurt webinar’da iklim değişikliği, farkındalık ve bu konuda atılan adımlardan, rüzgar ve güneş enerjisi sistemlerinden, nükleer enerjiden ve hidrojenin rolünden bahsetti.

TEMİZ ENERJİ TANIMI ATIKLARIN ZARARIYLA İLGİLİ

karbon yakalama ve depolama

Temiz enerjinin tanımı webinar’da bu enerjiyi üretirken, doğaya saldığımız atıkların, özellikle karbondioksitten ve diğer zararlı atıklardan oluşmaması olarak belirtildi. Bu tanım doğrultusunda çıkan karbondioksit gazlarını toplayıp, depolayabildiğimiz durumda kömür, petrol ve doğal gazın dahi temiz enerji sınıfına girebildiği aktarıldı. O yüzden temiz enerjinin net bir tanımı olarak, çıkan atıkların zararlı atıklar olmadığı, özellikle atmosfere zarar veren karbondioksitin olmadığı enerji kaynağı olduğunun altı çizildi.

Çok büyük tartışmalara neden olan nükleer enerji santrallerinde de böyle bir salınım olmadığı belirtilerek tartışma konusu olan nükleer atıkların başka şekilde kullanılabilecek malzemeler sınıfına girebileceği aktarıldı. Nükleer atıkların ikinci özelliğinin bir kömür santralinden saatte tonlarca atık açığa çıkarken nükleer santralin ömrü boyunca çıkardığı atıkların santral binasının içerisinde saklanabildiği dile getirildi.

Bununla birlikte nükleer enerji çok yoğun bir enerji kaynağı olduğu için az bir yakıtla çok fazla enerji açığa çıkabiliyor olduğu ve bu az miktardaki yakıttan açığa çıkan atıklar da çok az miktarda oluşu ve şu an ne yapılacağı bilinemediği için bu atıkların zararlı atık sınıfında yer aldığı aktarıldı.

TEMİZ ENERJİNİN PAYI FAZLA

Dünyada temiz enerjinin yerine bakıldığında elektrik üretimi açısından payının fazla olduğu vurgulandı. Isınma ve ulaşım gibi alanlara bakıldığında ise daha fazla kaynağa ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

karbondioksit depolama

Rüzgar enerjisinde en önemli konunun rüzgarın hızı olduğunu vurgulayan Serhat Yeşilyurt, rüzgar atlasında bol rüzgarlı alanları belirlemenin önemini anlattı. Türkiye’de daha çok kıyı ötesi kesimlerde rüzgar hızı ve potansiyelinin fazla olduğunun belirtildiği webinar’da rüzgar türbinlerinin geleceğinin kıyı ötesi türbinlerde olduğu dile getirildi.

GÜNEŞ ENERJİSİNİN VERİMLİLİĞİ SÜREKLİ ARTIYOR

Hızla gelişen teknolojiler ve düşen maliyetler ile güneş enerjisi alanındaki faaliyetlerin her geçen gün artığının belirtildiği webinar’da, 2050 yılında güneş enerjisinin çok daha büyük yer tutacağı dile getirildi. Webinar’da ayrıca en temiz ve en güvenli enerji kaynakları arasında güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi sıralandı.

Öte yandan Webinar Serisi’nin altıncısı 6 Nisan 2021, Salı günü Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Semliye Alkan Gürsel tarafından “Enerji Çevrim ve Depolama Teknolojileri” konusunda gerçekleşecek.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.