Türkiye’nin jeotermal potansiyeli en zengin ili Aydın’da halen 28 jeotermal enerji santrali (JES) faaliyet gösteriyor. Yapımı planlanan ve ön lisans alan ise 8 JES bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Efeler ilçesinde MB Holding tarafından kurulması planlanan jeotermal santralin sondaj çalışması sırasında sıcak suyun basıncıyla patlama meydana gelmişti.

Bölgede özellikle açık sistemle çalışan ve ÇED raporu olmadığı halde faaliyet gösteren tesislere karşı bölge halkı ve çevreci gruplar tepki gösteriyor. JES’ler nedeniyle çevreye yayılan gazların Aydın’da zeytin ve incir ağaçlarını kuruttuğu öne sürülüyor. Bölge halkının da bu gazlar nedeniyle sağlık sorunu yaşadığı yine önemli iddialar arasında.

ARI VE KANATLI KÜMES HAYVANI

Aydın’ın Kuyucak İlçesine bağlı Pamukören’de bulunan Çelikler Jeotermal Sahası’na bu iddiaları çürütmek amacıyla çevreye duyarlılığı ile bilinen bal arıları ve kanatlı kümes hayvanlan konuşlandırıldı.  Jeotermal enerji santralında jeoloji mühendisi ve iş güvenliği uzmanı olarak görev yapan mühendislerden Gamze Yıldırımtürk halkın kafasındaki soru işaretlerini gidermek ve jeotermal santrallerin tabiata ve çevreye zarar vermediğini göstermek için jeotermal sahalarında tarımsal üretime başladıklarını söyledi.

Yılıdırımtürk’ün verdiği bilgiye göre, santral sahasına dikilen incir, zeytin, narenciye ve çeşitli sebze ve meyve fidanlarının hem gelişimi hem de verimi takibe alındı. Arı ve kanatlı kümes hayvanlarının yanı sıra alana dikilen fide ve fidanların oldukça verimli olduğu görüldü.

SORU İŞARETİ OLANLAR GELİP GÖREBİLİR

Gamze Yıldırımtürk, santral sahası içerisinde yer alan örnekleri kafasında soru işareti olan herkesin inceleyebileceğini belirterek, “Jeotermal tesislerin hayvanlara ve insanlara zarar verdiği gibi yanlış bir düşünce var. Biz burada hayvanlarla iç içeyiz. Biz hem bu olumsuz düşünceyi kırmak hem da doğayı ve hayvanları çok sevdiğimiz için burada kanatlı kümes hayvanları ve bal arıları için doğal ortamlar oluşturduk.

Doğası gereği serbest dolaşan bu hayvanlar tesisin içinde dolaşıyor, hatta kış aylarında üşüdüklerinde boruların ısısı ile ısınıyor. Oldukça mutlu ve verimliler. Yumurta topluyoruz. Kovanlardan bal alıp yiyoruz. Bu da jeotermalin kesinlikle bir zararı olmadığını gösteriyor. Her şey doğal.” diye konuştu.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.