GÜYAD Başkanı Cem Özkök

GÜYAD Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkök, konuk olarak katıldığı Bloomberg HT Finans Merkezi programında kuraklığın hidroelektrik santrallerden enerji üretimini olumsuz etkilediği uyarısı yaptı.

Programda, yalnız bu yıl değil özellikle son 5 yılda yaşanan kuraklığa vurgu yapan Özkök, yaşanan olumsuz süreçte proje fizibilitelerinin neredeyse yarıya yakın oranda olumsuz etkilendiğini ve konuyla ilgili olarak karar verici mercilerden destek beklediklerini belirtti. “Özellikle dövizin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde Türkiye’nin dövizi Türkiye’de kalmalı” diyen Özkök, Türkiye’de her yıl 5 bin MW güneş, 5 bin MW da rüzgar enerjisi kurulu gücü için altyapı kurulması gerektiğini belirtti.

“Sistem kullanım bedelleriyle ilgili destek bekliyoruz”

kuraklık HES'lerden enerji üretimini düşürdü

Son 5-6 yılda yaşanan kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerde enerji üretiminde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Özkök, bu durumun projelerin fizibilitesini yarı yarıya oranda olumsuz etkilediğini söyleyerek konuyla ilgili olarak karar verici mercilere taleplerini ilettiklerini ve ’sistem kullanım bedelleri’ ile ilgili düzenlemeler konusunda destek beklediklerini dile getirdi.

Yaz mevsimiyle birlikte artan klima yükünün tamamen yerli ve milli kaynaklar olan güneş, rüzgar ve jeotermal kaynaklı enerji projeleriyle karşılanabileceğine dikkat çeken GÜYAD Başkanı Cem Özkök, Türkiye’de yaklaşık 7.000 MW güneş ve 9.000 MW’lık rüzgar kurulu gücünün bulunduğunu, bunun ülkemiz için yetersiz olduğunu kaydederek şunları söyledi: Türkiye güneşi, rüzgarı bol ve jeotermal yönünden zengin bir ülke. Özellikle yazın ortaya çıkan klima yükünü rahatlıkla güneşle karşılayabiliriz. Türkiye olarak yılda 3 bin MW, 5 bin MW Türkiye çok rahatlıkla güneş santrali, rüzgar santrali yapabiliriz. Gönül isterdi ki doğal gaz santrallerimiz dövizin bu kadar yüksek olduğu bir zamanda daha az kullanılmış olsun.

“Yılda 5 bin MW güneş ve 5 bin MW rüzgar için altyapı kurmalıyız”

Ancak Türkiye bildiğiniz gibi Gazprom’un dünyadaki en büyük ikinci büyük müşterisi. Yerli milli enerjimiz olan güneş rüzgar ve jeotermale daha fazla ağırlık vermeliyiz. Ayrıca bizim rüzgarlarda mekanik kapasitelerimiz var, bunu da TEİAŞ’ın onayı sonrası elektriğe çevirip bunları lisansa derç edip, buradan da bin, bin 500 MW kadar kapasite elde edebiliriz, ki bu kapasite güneşte de var. Ülke olarak iyi yoldayız ama biraz daha hızlanmalıyız. Almanya’nın ışınımı bizim yarımız seviyesinde ama onların 55 bin MW güneş kurulu gücü var. Bizim toplam 7 bin MW güneş, 9 bin MW rüzgarımız az.

Peki neden artıramıyoruz? Biraz yavaş hareket ediyoruz, biraz da bunların hepsi neticede bir finansman, zaman ve altyapı meselesi. Bizim yılda 3 bin, 5 bin MW güneş, bir o kadar da rüzgar yapıyor olmamız lazım. Biz GÜYAD olarak diyoruz ki yılda 5 bin MW güneş ve 5 bin MW rüzgar yapabilmek için altyapı kurmalıyız. Ve bu yatırımları yapmalıyız. Türkiye’nin dövizi Türkiye’de kalsın; yerli milli gerçek enerjimiz güneş, rüzgar ve jeotermaldir.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.