güneş ve rüzgardan elektrik üretim maliyeti

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayınlanan rapora göre, geçen yıl küresel ölçekte yenilenebilir enerji üretim maliyeti MWh (megavat saat) olarak kömür yakıtlı enerji santrallerindeki elektriğin üretim maliyetinden daha ucuz oldu.

Rapor 2020 yılında dünyada 162 GW yenilenebilir kapasitenin devreye alındığını ve bunun küresel toplamın yüzde 62’sine denk olduğunu gösterdi. Yenilenebilir enerji üretim maliyeti bugün itibariyle en düşük maliyetli kömür yakıtlı santralden daha ucuz.

Dünyada küresel toplamın yüzde 38’ine denk gelen 810 GW kömür yakıtlı enerji santrali bulunduğuna dikkat çekilen araştırmada kömür yakıtlı santral üretim maliyetlerinin şebeke entegrasyon maliyetleri dahil edildiğinde dahi PV ve karasal rüzgar santral maliyetlerinden daha yüksek olduğu kaydedildi.

kömürden elektrik üretimi

Raporun ortaya çıkardığı çarpıcı sonuç ise kömür yerine yenilenebilir enerji kullanılması durumunda yıllık 32 milyar dolarlık bir tasarruf sağlanabilecek ve 3 milyar ton karbon emisyonu azaltımı yapılabilecekti.

Rüzgar ve güneşten elektrik üretim maliyeti çok ucuzladı

 

Uzun vadeli trendlere bakıldığında rüzgar ve güneşte ortalama küresel seviyelendirilmiş enerji üretim maliyeti 2020 yılında olağanüstü şekilde geriledi. Karasal rüzgar enerjisi üretim maliyeti MWh başına 39 dolar ile en düşük seviyesine düşerken, PV (fotovoltaik) güneş enerjisi üretim maliyeti MWh başına 57 dolar ve offshore rüzgar enerjisi üretim maliyeti ise MWh başına 84 dolar seviyesine geriledi.

Üretim maliyetleri 2010 yılına göre karasal rüzgar enerjisinde yüzde 56, PV güneş enerjisinde yüzde 85 ve offshore rüzgarda yüzde 48 olmak üzere dramatik şekilde azaldı. Tahminler rüzgar ve güneş enerjisinde üretim maliyetlerinin önümüzdeki yıllarda da düşmeye devam edeceği 2022 yılında ortalama PV güneş enerjisi üretim maliyetinin MWh başına 40 dolar ile 2020 yılına göre yüzde 30 daha düşük olacağını gösteriyor.

2020 yılında devreye alınan yenilenebilir kapasite yüzde 50 arttı

devreye alınan yenilenebilir kapasite

Covid-19 pandemisine rağmen 2020 yılında küresel ölçekte devreye alınan yenilenebilir kapasite önceki yıla göre yüzde 50 artışla 261 GW oldu. Bu küresel ölçekteki yeni enerji kapasitesinin yüzde 82’sine karşılık geliyor.

2020 yılında devreye giren yenilenebilir kapasitenin 127 GW’si PV güneş enerjisi, 115 GW’si rüzgar enerjisi (105 GW karasal), 12 GW hidroelektrik, 2 GW biyoenerji, 164 MW jeotermal ve 150 MW da konsantre güneş enerjisi oluşturdu.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.