Bloomberg Yeni Enerji Finansı (BNEF) tarafından yayınlanan Climatescope raporuna göre, az gelişmiş ülkelerdeki güneş enerjisi kapasiteleri, son 3 yılda 3 kattan fazla artarak 34 GW’ye çıktı.

Climatescope raporuna göre, güneş enerjisinde kapasite artışı başta panel olmak üzere ekipman fiyatlarındaki düşüş sayesinde gerçekleşti. Rapordaki veriler gelişmekte olan 71 ülkeyi kapsıyor. Bu ülkeler küresel GSYİH’nın yüzde 32.5’ini ve dünya nüfusunun ise yüzde 72.4’ünü oluşturuyor.

2016 yılında küresel güneş enerjisi kapasitelerine bakıldığında, en fazla GES kurulumunu 27 GW ile Çin gerçekleştirdi. Hindistan 4.2 GW ile ikinci sırada yeralırken, Brezilya, Şili, Ürdün, Meksika ve Pakistan ile diğer 9 ülke fotovoltaik kapasitelerini geçen yıl yüzde 100 oranında artırdı.

Bu ülkelerde güneş enerjisinin toplam enerji arzı içindeki payı 2015 yılında yüzde 10.6 iken 2016 yılında yüzde 19’a yükseldi. Raporda, 2016 yılında kurulan güneş enerjisi kapasitesinin Hindistan, Peru yada Nijerya’da 45 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacını karşılamaya yeteceğine dikkat çekildi.

Öte yandan 2016 yılında gelişmekte olan ülkelerde yapılan yenilenebilir enerji yatırımları yüzde 26.5 düşerek 111.4 milyar dolara geriledi. Temiz enerji yatırımlarında en fazla düşüş Çin’den kaynaklanırken, OECD üyesi olmayan diğer tüm ülkelerdeki yatırımlar 2016 yılında 2015 yılına göre yüzde 25 azaldı.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.