GE, dünya genelindeki yeni ve mevcut kömür yakıtlı enerji santrallerinin verimliliğini artırmaya ve emisyonlarını büyük ölçüde azaltmaya yönelik donanım ve yazılım çözümlerini biraraya getirdiği Enerji Verimliliği Mükemmellik Merkezi kurdu. GE’nin enerji iş alanlarındaki uzmanlıklarını bir araya getiren ve küresel olarak faaliyet gösterecek olan Mükemmellik Merkezi, müşterilere entegre çözümler sunmanın yanı sıra dünya genelinde bu alanda vizyon da sağlayacak. Bölgelerde bulunan ilgili ekipler, mühendislik yetkinliklerine ve yerel uygulamalara odaklanacak.

UZMANLARI BİRARAYA GETİRİYOR
GE Enerji Servisi Türkiye Genel Müdürü Murat Demirel, “GE’nin Enerji Servisleri ve Buhar Enerjisi Sistemleri iş kolları ile Küresel Araştırma Merkezi ve Küresel Büyüme Organizasyon’undaki deneyimli uzmanlarımızı biraraya getirerek, müşterilerimize yeni ve mevcut kömür yakıtlı enerji santrallerinin emisyonlarının standartlara uyum sağlamaları ve verimliliklerini daha fazla arttırmalarına yönelik çözümler sunuyoruz.”

EMİSYONLARIN YÜZDE 75’İ KÖMÜRDEN KAYNAKLANIYOR
Mükemmellik Merkezi, GE’nin kısa süre önce gerçekleştirdiği ve mevcut donanım ve yazılım çözümleri tam olarak uygulandığında dünyadaki buhar santrallerinden çıkan karbondioksit (CO2) emisyonlarının yüzde 11 oranında düşürülebileceğini gösteren Ecomagination araştırması doğrultusunda çalışıyor. Dünyadaki elektriğin yaklaşık yüzde 40’ı, kömür yakıtlı enerji üretimiyle elde ediliyor. Enerji sektöründeki karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 75’i ise birçok santralin eski ve verimsiz olması nedeniyle kömür yakıtlı enerji üretiminden kaynaklanıyor.
Demirel sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’GE olarak, dünyadaki emisyon oranlarını azaltmak için esnek ve verimli kömür çözümlerine yönelik ihtiyacın bilinciyle enerji üreticilerine güvenilir enerji kaynakları sunuyoruz. Emisyon yönetimi ve buhar enerjisi teknolojilerimiz dijital çözümlerimizle bir araya geldiğinde verimliliği ortalama yüzde 4 oranında artıracak.”

ULTRA SÜPER KRİTİK TEKNOLOJİ KULLANILIYOR
GE’nin ultra-süper kritik teknolojisinin kullanıldığı en yeni kömür santralleri yüzde 49’a varan verimlilik oranları sunabiliyor. Bu oran, yüzde 33 olan dünya ortalamasının çok daha üzerinde yer alıyor. Sağlanacak olan her verimlilik oranı, santralin yaşam süresi boyunca işletme maliyetlerini düşürürken karbondioksit emisyonunu yaklaşık yüzde 2 oranında azaltıyor.
Kömür yakıtlı modern elektrik santralleri; santral alt sistemlerini çalıştırmak ve koordine etmek üzere, sensörler, dijital kontrolörler ve denetleyici bilgisayarlardan oluşan karmaşık bir ağa bağlı olarak faaliyet gösteriyor. GE’nin dijital yetkinliği ve hava kalitesi kontrol sistemlerinden oluşan portföyü, en zorlayıcı dünya standartlarını bile karşılayabilecek şekilde atmosferdeki emisyon oranını çok daha az oranlara taşımayı sağlıyor.

FİNANSAL ÇÖZÜMLER DE SUNACAK
Enerji Verimliliği Mükemmellik Merkezi, müşterilerin dönüşüm projelerini karbon yoğunluğu enerji üretim çeşitliliğine taşıyacak şekilde geliştirmesine yönelik finansal çözümler de sunacak.
GE‘nin Enerji Verimliği Mükemmellik Merkezi’nin taahhüdünü gösteren ilk proje, Hindistan’daki en büyük kamu kuruluşu olan NTPC Limited (NTPC) ile birlikte gerçekleştirilecek. Telangana’da bulunan Ramagundam Süper Termik Santrali’inde 30 yılı aşkın bir süre önce faaliyete geçen 200 megavat (MW) gücündeki üç GE Ansaldo buhar türbininin verimliliğini yükseltilecek. Her bir buhar türbininin verimliliğini yüzde 14’e kadar arttırma, santral verimini ortalama 30 MW oranında yükseltme ve karbon ayak izini yaklaşık yüzde 5 oranında düşürme konularında GE, NTPC’ye çözüm sunacak.
Proje, NTPC’ye enerji santrallerinin üretimini ve verimliliğini artırmasına destek olacak Zenginleştirilmiş Buhar Rotası (ESP) isimli yükseltilmiş çözümü içeriyor. ESP, müşterilere sunulan, GE ve Alstom’un birleşmesinden sonra iki şirketin termal enerji üretim servisi teknolojilerini birleştiren ilk yükseltilmiş çözüm.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.