Net Sıfır Emisyon Cenk Alper_Hakan Timur

Sabancı Holding, 2050 yılına kadar sera gazında Net Sıfır Emisyon seviyesine ulaşmayı amaçlıyor. Holding’den yapılan açıklamaya göre, Sabancı Topluluğu, ayrıca “sıfır atık” hedefi ile de çalışmaya devam ederek, döngüsel iş modeli uygulamalarını artırıyor, süreçlerini gözden geçiriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Cenk Alper, sürdürülebilirliği temel almayan yaklaşımların dünya ekonomisinde artık hiçbir geçerliliği bulunmadığını belirterek, “Sabancı Topluluğu olarak sürdürülebilirlik bizim için sadece belli aşamalarda hassasiyet gösterdiğimiz; ‘biz de varız’ dediğimiz bir konu değil. Aksine, toplumda öncü role soyunduğumuz; kendimizi gelişim için sürekli zorladığımız konulardan birisi.

Sürdürülebilirliği çevresel, sosyal ve yönetişimsel olmak üzere tüm boyutlarıyla ele alırken, bu yaklaşımı baştan aşağıya topluluğumuzun her bir şirketine, her bir birimine entegre ediyoruz. Bu kapsamda topluluk vaadimizi tekrar gözden geçirme kararı aldık ve topluluk yöneticilerimizle birlikte bir çalışma yaptık. Başta Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Güler Sabancı olmak üzere tüm yönetim kurulumuzun destek ve onayını alarak, topluluk vaadimizi ‘Sürdürülebilir bir yaşam için, öncü girişimlerle Türkiye ile dünyayı birleştiririz’ olarak değiştirdik.” ifadelerini kullandı.

1 YILDA SUYUN YÜZDE 20’SİNİ KAZANDIK

Geçen yıllarda çevresel veri açısından tüm dünyada referans alınan CDP’nin, başta iklim değişikliği olmak üzere çeşitli programlarında liderlik seviyesinde yer alan topluluk şirketleri olduğunu aktaran Alper, şunları kaydetti: “Geçtiğimiz dönemde bir yılda tükettiğimiz suyun yüzde 20’sini geri kazandık, enerji ve emisyon yoğunluğumuzu yüzde 20 azalttık. Atık su miktarımızı ise topluluk genelinde birkaç yıl içinde yüzde 17 azalttık. Plastik kirliliği ile mücadeleyi amaçlayan İş Dünyası Plastik Girişimi’ne de dahil olarak ilk imza atan topluluklardan biri olduk.

Ancak Türkiye ve dünya geneli diye baktığımızda sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmak ve özellikle de iklim krizini engellemek için gerekli pek çok yöntem ve teknoloji bugün hala yaygın değil. Tüm dünyada farklı sektörlerin farklı hızlarda yol almasının bir nedeni de bu. Biz de Sabancı Topluluğu olarak, birçok farklı sektör ve iş kolunda faaliyet gösteriyoruz. Bu da işimizin kolay olmadığını gösteriyor.

Bazı sektörlerde çok hızlı gelişme kaydederken bazılarında güçlüklerle karşılaşacağımızın bilincindeyiz. Niyetimiz tüm Ar-Ge ve inovasyon gücümüzü kullanarak sınırlarımızı zorlamak ve gitmek istediğimiz yere mümkün olan en hızlı şekilde ulaşmak. ‘Yeni Neslin Sabancısı’ mottosu ile insanı, dijitalleşmeyi, teknolojiyi merkeze alarak başlattığımız kültürel dönüşümümüz de bu yolda önemli itici gücümüz olacaktır. En geç, kritik eşik olan 2050’de, ‘Net Sıfır Emisyon’ da dahil tüm hedeflerimize ulaşmak istiyoruz.

Bu konuda yol almaya başladıkça, bugün imkansız gibi gözüken çoğu hedef için, ufuk çizgisi daha da görünür olacak. Yeter ki iş dünyası olarak bugün var gücümüzle yola koyulalım. Koyduğumuz ve kamuoyu ile paylaştığımız bu hedeflerle, Sabancı Topluluğu’nun öncü ve örnek olma misyonunu sürdürülebilirlik alanında da ortaya koymaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

“HEDEFİ NET KOYMAK, DÖNÜŞÜMÜN İLK ADIMI”

Sabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Hakan Timur da Kovid-19 salgınının, dünyanın küresel bir kriz karşısında ne kadar kırılgan olduğunu gözler önüne serdiğini belirterek, “Özellikle iklim krizinin çözümü için yavaş hareket etme lüksümüz yok. Hedefi net koymak, bu dönüşümü başarmanın ilk adımı.

Net Sıfır Emisyon Hedefi - Sabancı Holding Cenk AlperSabancı Holding olarak, CEO’muz Cenk Alper tarafından da açıklanan uzun vadeli hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere, tüm şirketlerimiz ile birlikte, topluluğumuz için kapsamlı bir yol haritası çalışması gerçekleştirdik. Bu yol haritası içinde kısa, orta ve uzun vadeli olmak üzere belirlenmiş 100’ün üzerinde aksiyon ve inisiyatif var. Ayrıca, CEO’muz Cenk Alper’in de ifade ettiği gibi, bu yol haritası sadece iklim krizine yönelik aksiyonları değil, çevresel, sosyal, yönetişimsel olmak üzere, sürdürülebilirliğin tüm boyutlarını adresliyor.

CFO AĞI’NIN BİR PARÇASI KONUMUNDA

Topluluğumuzun her zaman önceliği olan, insana ve topluma değer yaratma odaklı birçok hedefi de içeriyor. Bu aksiyonların tamamını dönemsel göstergelerle takip edeceğiz, hedeflerimize yönelik gerçekleşmeleri ve performansımızı, sistemlerimiz ile sürekli gözden geçirerek, çıtayı sürekli yukarı taşımak için çalışacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Sabancı Topluluğu 6 şirketiyle Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alıyor. Sürdürülebilir kalkınma konusunda dünyanın önde gelen iş dünyası platformlarından olan Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nde (WBCSD) Türkiye’yi temsil eden Sabancı Holding, aynı zamanda konseyin sürdürülebilir finans konusunda çalışan küresel “CFO Ağı”nın da bir parçası konumunda bulunuyor. Sabancı Holding, WBCSD’nin Türkiye’deki temsilcisi ve iş ortağı olan Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nde (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu üyesi olarak yer alıyor.

Net sıfır emisyon, genel olarak emisyonlara bakar ve havacılık veya imalattan kaynaklananlar gibi kaçınılmaz emisyonların ortadan kaldırılmasını hedefler. Sera gazlarının uzaklaştırılması doğa yoluyla olabilir, ağaçlar atmosferden karbondioksit alırken veya yeni teknoloji ve değişen endüstriyel süreçlerle sağlanabilir.

Bu makale ilginizi çektiyse Sabancı’da sürdürülebilirlik öncelikleri belirlendi makalemiz de ilginizi çekebilir

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.