Türkiye jeotermal enerji kurulu gücü

Türkiye’nin jeotermal enerjide kurulu gücü 2020 yıl sonu itibariyle 1.613 MW’ye ulaşırken, bu alandaki çalışmalar jeotermal elektrik üretim potansiyelinin 5 bin MW civarında olduğunu gösteriyor. Ayrıca Türkiye’nin termal kapasitenin ise 60 bin MW seviyesinde olduğu ön görülüyor.

Jeotermal Enerji Derneği (JED) Başkanı Ali Kındap tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de özel sektörün arama ve keşif çalışmalarına dahil olmasıyla jeotermal kaynak potansiyelinin artış gösterdiği belirtildi.

JEOTERMAL ENERJİNİN KULLANIM ALANLARI YAYGINLAŞIYOR

Jeotermal güç santrali alternatif enerjiJeotermal enerji kaynağının entegre kullanım alanlarıyla yaygınlaşmasının Türkiye’nin ekonomisine değer katacağına dikkati çeken Kındap, şunları söyledi: “Jeotermal enerjinin entegre kullanımının da devreye girmesiyle son yıllarda elektrik üretimi dışında şehir ısıtması, sera ısıtması, balıkçılık, jeotermal madencilik, özellikle batarya ham maddesi olarak kullanılan lityum üretimi, termal turizm, sağlık turizmi, sebze ve meyve kurutma gibi farklı alanlarda çok fazla uygulama yaygınlaşmaya başladı.

Bu alanlara jeotermalin kazandırılması için gerekli düzenlemelerin yapılması ve ihtiyaç duyulan desteğin sağlanması için dernek olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Jeotermal enerjiyle milyonlarca konut ısıtılabilir, yüz binlerce dekar modern serada tarımsal üretim artırılabilir ve bu sayede istihdama katkı sağlanabilir.”

Bu haber ilginizi çektiyse Türkiye jeotermal enerjide dünya dördüncüsü haberimiz de ilginizi çekebilir.

Jeotermal, yerkabuğunun derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar, gazlardır. Jeotermal enerji de jeotermal kaynaklardan ve onların oluşturduğu enerjiden doğrudan veya dolaylı yollardan yararlanarak elde edilir. Jeotermal enerji yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil enerji kaynakları arasında önemli bir yer almaktadır.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.