mini YEKA GES-3 yarışması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Güneş Enerjisi Santralleri-3 yarışmalarında 4 günde 12 farklı şirkete toplam 260 megavat kapasite tahsis edildi.

Yarışmaları, kilovatsaat başına 35 kuruş tavan fiyat üzerinden açık eksiltme usulüyle yapıldı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede alınan yeni tedbirler sebebiyle 29 Nisan’a kadar süren yarışmalarda şirketler 19 bölge için en düşük tekliflerini sundu.

Yarışmalarda en düşük teklif kilovatsaat başına 18,5 kuruşla 10 megavat kapasiteli Antalya-3 Bölgesi için gelirken, en yüksek teklif kilovatsaat başına 28,9 ile Ağrı-1 Bölgesi için verildi. YEKA GES-3 yarışmalarının ilk gününde 3 şirkete 60 megavat, ikinci gününde 3 şirkete 70 megavat, üçüncü gününde 3 şirkete 80 megavat ve son gününde 4 şirkete 50 megavat kapasite tahsis edildi.

GENSED: “YEKDEM’in başarısı YEKA oldu”

GENSED Başkanı Halil Demirdağ
GENSED Başkanı Halil Demirdağ

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ da YEKA yarışmalarındaki başarının sebebinin Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nın oluşturduğu sağlam alt yapıdan kaynaklandığını söyledi.

YEKDEM sayesinde Türkiye’de binlerce güneş enerjisi sektörü yatırımcısının oluştuğunu ifade eden Demirdağ, “Bu sayede Türkiye’de güneş enerjisi santralinde gerekli ekipmanlardan, panelinden kablosuna kadar her alanda üretimin yapıldığı yüzlerce fabrika kuruldu. Sadece kurulu güç artmadı, bu alanda Türkiye’de mühendis de yetişti. Uzman ve bu sektörde çalışacak kalifiye eleman yetişti. Dolayısıyla YEKDEM sayesinde bir güneş enerjisi sektörü oluştu. Bu oluşmasaydı bugün YEKA yarışmalarında böyle fiyatlar görülemezdi.” diye konuştu.

GÜNDER: “Gelecekte yapılabilirlik koşulları değişebilir”

Günder Başkanı Kutay Kaleli
GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli de yarışmalarda yatırımcıların kendi ticari koşulları, ellerinde bulundurdukları enerji portföyleri ve finansman kaynakları çerçevesinde belirlenmiş fiyatların görüldüğünü ifade etti.

Kaleli, açılış fiyatı olan 35 kuruşun oldukça altında kazanılan yarışmalar olduğuna dikkati çekerek, “Bugün için fiyat beklentisinin ihalelerdeki fiyatlardan bir miktar düşük olduğunu hepimiz gözlemledik, gelecekte bugünkü Covid-19 salgın koşulları dikkate alındığında ham madde fiyatlarındaki, üretim ve finansman maliyetlerindeki beklenti ve projelerin yapılabilirlik koşullarının değişebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

Öte yandan mini YEKA GES projeleriyle Türkiye’nin 36 ili için düzenlenen 74 yarışmada toplam 1000 megavat güneş enerjisi kapasitesi oluşturulması hedefleniyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.