Dünyanın üçüncü büyük ekonomisinden daha büyük değere sahip olan, bünyesinde 6,5 trilyon ABD Doları değerinde varlığın yönetildiği ve küresel ölçekte en büyük fon yöneticisi konumunda bulunan BlackRock hakkında yayınlanan rapor, BlackRock’un fosil yakıt şirketlerine yatırımlarının ciddi finansal risklerini görmezden gelmeye devam ettiğini ortaya koydu.

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (Institute for Energy Economics and Financial Analysis, IEEFA) tarafından hazırlanan rapor, BlackRock’un fosil yakıt ağırlıklı yatırım stratejisini değerlendiriyor. Raporda firmanın riskleri bertaraf etmeyi reddetmesi, raporda ele alınan birkaç şirket üzerinden 90 milyar ABD dolarının üzerinde değer kaybıyla ve fırsat maliyetiyle sonuçlandığı belirtiliyor.

“EN BÜYÜK RİSK HAREKETE GEÇMEMEK”

BlackRock’ın “Enerji Dönüşümünde En Büyük Riski Harekete Geçmemek: Sürdürülebilir Yatırım Liderliğinde Sınıfta Kaldı” başlıklı rapor, şirketi yatırımcılar için değer yaratmakta başarısız görüyor ve sürdürülebilir finans kapsamında liderlik gösteremediğini belirtiyor.

Raporda yer alan bilgilere göre BlackRock’un tahmini 90 milyar dolarlık zararının yüzde 75’i, son 10 yılda piyasada düşük performans gösteren dört şirkete (ExxonMobil, Chevron, Royal Dutch Shell ve BP) yaptığı yatırımlardan kaynaklanıyor. Raporda yer alan görüşlere göre BlackRock, 4,3 trilyon dolar tutarındaki pasif portföyü üzerinde çok az kontrole sahip.

Ancak Amundi, Norges Bank, AP4, Storebrand ve KLP gibi önde gelen rakiplerinin tümü, sektör lideri konumundaki yatırım yöneticilerinden beklenildiği gibi, en azından karşılaştırılabilir riske uyarlanmış şekilde getiri sağlayan ve maliyet etkin ve sürdürülebilir bir şekilde düşük karbonlu yatırım stratejileri geliştiriyor.

YÖNETİM ÇIKAR KUŞATMASI ALTINDA

BlackRock Yönetim Kurulu’nun 18 üyesinden altısının fosil yakıt sektörüyle güçlü bağları olan şirketlerde çalışmış olması nedeniyle çıkar çatışmaları kuşatması altında olduğu hatırlatılan raporda şu görüşlere yer verildi: “Bunun yanı sıra, Blackrock’un yönetim ekibi, kendi portföy şirketlerinde Başkan ve İcra Kurulu Başkanı pozisyonlarının ayrılması gerektiğini savunmasına rağmen, Larry Fink halen firmada her iki rolü de üstlenmiş durumda. Sürdürülebilir yatırım taahhütlerinin altını çizen kurumsal görünürlüğünün aksine, BlackRock’un toplam portföyünün yalnızca yüzde 0,8’i çevre, sosyal ve yönetişim odaklı fonlara yatırım yapıyor.

2018’de Ceres, BlackRock’un ABD’de iklimle ilgili hissedar tekliflerinin yalnızca yüzde 10’unu desteklediğini hesapladı ve çoğu durumda yönetimin yanında taraf tutmayı seçti. BlackRock, bu konularda şirketlerle olan ilişkilerinin ayrıntılarını açıklamıyor.

“GE YATIRIMCILARINA 19 MİLYAR DOLAR KAYBETTİRDİ”

IEEFA Enerji Finansman Araştırmaları Direktörü ve raporun yazarlarından Tim Buckley, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya’dan daha büyük finansal değerin yönetimini yapan BlackRock’un liderlik sergilemesi gerektiğini belirtiyor.Buckley, “Küresel ölçekte en büyük varlık sahibi olan BlackRock’un piyasa etkisi oldukça büyük ve topluma karşı büyük bir sorumluluğu var” dedi.

“Küresel ölçekte iklim riskinin bertarafında liderlik gücüne sahip, ancak geride kalmayı seçiyor. Dünyanın en büyük yatırımcısı, kuralların değiştiğini açıkça ortaya koyarsa, Fidelity, Vanguard ve Japonya hükümet fonu gibi küresel ölçekteki önemli yatırımcılar bu hamleleri hızla çoğaltıp güçlendirerek, herkes için atıl varlık risklerini azaltacaktı.BlackRock’un liderlik etmesi küresel bir lider olarak görevidir” dedi.

Rapor, BlackRock yatırımcılarının Peabody Energy’nin iflas etmesinden kaynaklanan 2 milyar doları aşan kaybının, üç yıl sonra iflas eden Cloud Peak Energy ile ikiye katladığını belirtiyor. BlackRock, ayrıca, General Electric yatırımcılarına da 19 milyar dolar kaybettirdi.

“ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNDE SINIFTA KALDI”

Raporun yazarlarından New York Eyaletinin eski Baş Müfettiş Yardımcısı Tom Sanzillo, “BlackRock hem kömür hem de enerji dönüşümünü okumakta sınıfta kaldı. BlackRock’un liderliği eline alması için daha ne kadar finansal kayıp yaşatması gerekiyor? Kaç yıl daha fosil yakıt şirketleri küresel piyasaları yavaşlatmaya devam edecek?” diye sordu.

Sanzillo “Çeşitlendirilmiş bir portföy, para kaybetmek için bir bahane değildir,” dedi. Sanzillo “BlackRock’un fosil yakıt yatırım stratejisi, yönetimi, hissedar politikaları ve küresel ekonomik büyüme konusundaki görüşleri 1980’lerde başarılı olabilirdi. BlackRock, müşterilerini kaybı kabullenmeye yönlendiriyor. Günümüz koşullarında enerji dönüşümünü doğru şekilde hayata geçirmek herkes için daha verimli,”açıklamasında bulundu.

20 TRİLYON DOLARLIK AKTİF RİSK ALTINDA

IEEFA’nın analizi, BlackRock’un yatırımcılarını uzun vadeli yatırım risklerinden sistematik olarak nasıl koruyamadığını gösteriyor.Rapora göre, The Bank of England hissedarları, 20 trilyon dolarlık aktif risk ile kaybedenlerin başında geliyor.Rapor, BlackRock’un varlık tahsisinin temel prensibi olan pasif fonlara, finansal iyi uygulama örneği olarak düşük emisyonlu kriterleri dahil etmesini ve aşamalı olarak kurumsallaştırmasını, böylece bir kez daha yenilikçi bir lider konumuna ulaşmasını öneriyor.

IEEFA, BlackRock’un belirgin fosil yakıt odağını ve bununla birlikte ortaya çıkan kayıplarını gidermek için yönetim kadrosunu yenileyebileceğini öne sürüyor. Ayrıca kendi yönetiminin tavsiyesini dikkate alarak, bağımsız bir Yönetim Kurulu Başkanı tayin edebileceğini belirtiyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.