Afrika İklim Haftası (ACW) Gana’nın başkenti Accra’da kıtanın yenilenebilir enerji potansiyelini tartışıyor. Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin İklim Zirvesi öncesinde gerçekleşen yılın üç önemli bölgesel iklim etkinliğinden ilki olan  ACW, iklim değişikliği ve eylemlerini bir dizi platformda ele alıyor.

Hafta kapsamında paydaşların enerji, tarım ve enerji sektörünün de dahil olduğu kilit sektörlerdeki katılımlarını güçlendirmek için uluslararası, bölgesel ve ulusal taraflar da bir araya geliyor.

KAZAN KAZAN ÇÖZÜMLERİ

Afrika yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin olmasına rağmen, yenilenebilir kaynakların enerji alanındaki yaygınlığı diğer bölgelerin gerisinde bulunuyor. Bununla birlikte, fotovoltaik (PV) güneş panellerindeki kurulum maliyetlerinin düşmesi yanı sıra, konsantre güneş santralleri ve karasal rüzgar santrallerinin yayılımı kıta çapında eşit olmasa da hızlı bir seyir izliyor.

2018 yılında yerel bazda kurulan PV güneş projeleri dolar bazında 0.122/kWh ağırlıklı ortalama bir fiyat oluştururken, bu rakam global ortalamadan yüzde 40 daha yüksekte görünüyor. Buna karşın karada kurulu rüzgar santralleri dolar bazında 0.056/kWh maliyet fiyatıyla rekabetçi üstünlük sağlamış durumda.

Maliyet avantajının ve düşüşünün devam etmesi beklenirken, Afrika’da mevcut trend sürdürülebilir kalkınma temelinde yenilenebilir enerji çözümlerine kazan-kazan temelli bir çekicilik sunuyor.

KAZANABİLECEĞİMİZ BİR YARIŞ

Afrika İklim Haftası bu yıl, “Afrika’da İklim Eylemi: Kazanabileceğimiz Bir Yarış” başlığıyla gerçekleşirken, etkinlik Paris Anlaşması uyarınca iklim eylemi için güçlü bir bölgesel temel oluşturmayı da amaçlıyor. Afrika ülkeleri, iklim anlaşmasının uygulanmasını hızlandırma yollarını, Paris Anlaşmasının küresel sıcaklık hedeflerine ve ülkelerin bireysel NDC’lerine paralel olarak tartışıyor. Yenilenebilir enerji işbirliğinde küresel bir platform olarak görülen Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı IRENA ise Afrika İklim Haftası kapsamında hem sürdürülebilir kalkınma hem de düşük karbonlu enerji çözümleri konusundaki çabaları hızlandırmada öncü bir rol oynamayı ve tartışmalar için uygun forumlar yaratmayı amaçlıyor.

TEMATİK OTURUMLAR

IRENA hafta kapsamında bir dizi tematik oturuma da ortak ev sahipliği yapacak. “Enerji Dönüşümünde Teknolojik Fırsatlar” başlığını taşıyan oturumda enerji dönüşümüne katılan tarafların bu dönüşüm yoluyla ne tür faydalar elde edebileceklerine odaklanılıyor. Bu başlık altında hem merkezi hem de merkezi olmayan enerji santrallerinde enerji sektöründe gündemde olan en son teknolojilerin ve dinamik gelişmelerin neler olduğu konusu öne çıkıyor.

“Temiz Enerjiye Geçişten Sağlanacak Faydaları Azamiye Çıkarmak” başlığını taşıyan oturumda ise sürdürülebilir enerji üretimi ve tüketimine geçiş modelinde yaratılacak çoklu faydalar ele alınırken, burada özellikle soğutma sistemlerine olan talebin yönetilmesi özel bir önem taşıyor.

Yüksek fayda üretme konusunda kendini kanıtlamış politikaların ve araçların altı çizilirken, mevcut kaynakların yanısıra yeni fırsatlara da nasıl ulaşılabileceği kendine tartışma alanı bulacak.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.