ABD’de koronavirüs krizinin ağır şekilde yaşandığı bu dönemde güneş, rüzgar, hidroelektrik gibi yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerji rekor kırarak, 40 gün üst üste kömürden üretilen elektriği geride bıraktı.

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) tarafından yayınlanan rapora göre, koronavirüs tedbirlerinin uygulanmasıyla elektrik talebi sert şekilde düştü. Mevsimsel nedenlerle üretim maliyetinin düşük olduğu güneş, rüzgar ve hidroelektrik enerjisi bu süreçte tercih sebebi oldu. Çünkü elektrik talebinin düştüğü bu dönemde kamu otoritesi kömür yerine yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimine öncelik verdi.

ABD Enerji Bilgi İdaresi’nin (EIA) mart ayı verilerine dayanan IEEFA’nın raporu, Trump yönetiminin fosil kaynakları desteklemesine rağmen koronavirüs pandemisinin kömürden uzaklaşmayı nasıl hızlandırdığını yansıtıyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİ YILLIK BAZDA KÖMÜRÜ GEÇECEK

IEEFA, 25 Mart ve 3 Mayıs tarihleri ​​arasında her gün güneş, rüzgar ve hidroelektrik santrallerinin ülkenin kömür yakıtlı santrallerinden daha fazla elektrik ürettiğini ve şebekenin gücünün yaklaşık beşte birini oluşturduğunu açıkladı. 2019 yılında üst üste kesintisiz olarak sadece 9 gün toplamda ise 38 gün yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi kömürü geçmişti.

IEEFA, Birleşik Devletler’deki yenilenebilir enerjinin, salgın krizinin neden olduğu talep düşüşünün devam etmesi durumunda, 2020 yılının tamamı için ilk kez, kömürden elektrik üretimini geçebileceğini kaydetti.

KÖMÜRDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ YÜZDE 20 DÜŞECEK

EIA’ya göre, ABD’nin bu yıl elektrik tüketiminin büyük ölçüde ticari ve endüstriyel sektörlerden    gelen talebin azalması nedeniyle yüzde 3 düşmesi bekleniyor. Ayrıca hane tüketiminin de kış ve yaz havasının ılık geçmesi nedeniyle azalması bekleniyor. Kömürden elektrik üretiminin bu yıl yüzde 20 azalması beklenirken, yenilenebilir enerji üretiminin yüzde 11 artacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan Enerji Bakanlığı, güneş ve rüzgar enerjisi gibi kaynaklara aşırı bağımlılığın şebeke güvenirliğini azaltabileceği konusunda uyardı. Fosil yakıtlı santrallerin bu açıdan daha güvenilir olduğuna dikkat çekti.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.