Endüstri 4.0 Sürecinde Dijital Yazılım ve Genetik Yazılımın Yönetişimi başlığıyla düzenlenen “II. Yönetim Danışmanlığı Zirvesi”nde dijitalleşen kurumlarda sürdürülebilirliğin sağlanması ve endüstri 4.0 sürecinin etkili yönetilebilmesi için merkezine “insan” ve “eğitim” konularını alması gerektiği vurgulandı. Ege Yönetim Danışmanları Derneği Başkan Vekili Aylin Onart, endüstri 4.0 kavramının ilk kez ortaya atıldığı günden bu yana dünyada yaşanan gelişmeleri ortaya koyarak, Türkiye’de sürecin insan odaklı ve eğitimin ivedilikle bu yönde reforme edilmesi ile yürütülmesi gerektiğinin önemine değindi.

Ege Yönetim Danışmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Can Çirişoğlu da sanayi 4.0’ın uygulama kısmının çok önemli olduğunu anlatarak, “Dünyada başarılı olmuş modelleri alıp, ülkemizde uygulayarak doğru yolu bulacağız. En son model araçları makineleri getirebilirsiniz ama unutmayın ki bu makineleri kullanacak insan aklına ihtiyaç olacak” diye konuştu.

İLKOKULLARDAN İTİBAREN KODLAMA ZORUNLU OLMALI

Endüstri 4.0 sürecinin uzun bir yolculuk olduğunu ve geride kalmadan sürecin takibini yapabilmenin önemine işaret eden Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar; “Dijital altyapımızı bu yönde geliştirebiliriz. Süreçlerimizi dijitalleştirerek birbiri ile bağlantısını sağlayabiliriz. Adım adım, faz faz bunları yapabiliriz. Belki ilk başta maliyetli gibi gelecektir ama orta ve uzun vadede kazanılan zaman, maliyete de, işin hatasız yapılmasına da yansıyacaktır. Biz sanayi 4.0’ın, Eğitim 4.0 ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Bunun için de eğitim sistemimizin sanayi 4.0’ın altyapısını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesini, ilkokullarımızdan başlamak üzere kodlama eğitiminin zorunlu olmasını, geleceğin mesleklerine yönelik bölümlerin açılmasını, atıl bölümlerin kapanmasını uzun bir süredir talep ediyoruz. Gerçekleşene kadar da talep etmeye devam edeceğiz.” dedi.

EGOSİSTEMDEN EKOSİSTEME

Ender Yorgancılar, “Yönetim Danışmanlığı neden önemli? Çünkü ben her şeyi bilemeyebilirim. Ancak etrafımda bana bilmediklerimi anlatan ya da yanlışlarımı söyleyen birilerinin olması gerekir. Birisine sormanın öğrenmenin kimseye zararı yok. Transfer edilmeyen bilginin de kimseye faydası yok” diyerek yönetim danışmanlığı mesleğinin önemine vurgu yaptı.

“Sürdürülebilirlik İçin Robotlar ve İnsan Kaynakları Yönetişimi”, “Dijitalleşen Kurumlarda Kurumsal Sosyal Sorumluluktan Kurum İtibarına Giden Yol”, Sürdürülebilirlik İçin Veri İşleme ve Yönetimi” başlıklı 3 ayrı oturumun ilkinde “Dijitalleşme Sürecinde Yeniden Tanımlanan Yetenek Yönetimi ve Kurum DNA’sına Etkisi” ile “Dijital Yönetişim ve Egosistemden Ekosisteme Liderliğin Yeni Kodları” konuları ele alındı.

2025’TE GEÇERLİ OLACAK LİDERLİK ÖZELLİKLERİ

Stackpole International İnsan Kaynakları Müdürü Başak Ertaş, dijitalleşme sürecinde yetenek yönetiminin uygulama adımlarını ele aldı, insan kaynakları olarak işe alım süreçlerinde önümüzdeki dönemde yaşanacak değişiklikleri geçmişten günümüze örneklemelerle anlattı.

Schneider Electric İnsan Kaynakları Müdürü Yasemin Akbey ise teknolojinin her an her yerde ve herkes tarafından ulaşılabilir olmasının önemine dikkat çekerek, endüstri 4.0’daki en büyük mücadelenin teknoloji değil, liderlik olduğunu vurguladı. Dijital dönüşümde liderliğin ulaşacağı seviyeyi ve 2025’te geçerli olacak liderlik özelliklerini paylaştı.
Dijitalleşen Kurumlarda Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projelerinden Kurum İtibarına Giden Yol konusunu ele alan MultinetUP Yönetim Kurulu Üyesi Selen Kocabaş ve Kurumsal İtibar Yönetimi Danışmanı Aylin Onart, kurumların değeri finansal performansla ölçülürken, günümüzde kurumların artık sürdürülebilir başarı listesinde yer alabilmek için yarıştıklarının altını çizdi.

ÜRETİMDE DİJİTALLEŞME UYGULAMALARI

Kurumsal sürdürülebilirliğin en temel parçalarından biri olan kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin bugün itibarıyla geldiği noktayı özetleyen ve gelişim sürecini hayata geçirilen projeler üzerinden anlatan Selen Kocabaş, kurumsal sosyal sorumluluğun bir adım ötesi olan ortak değer yaratma CSV konseptine vurgu yaptı ve sürecin artık bu noktaya taşındığını belirtti. CEO’ların kurumsal sosyal sorumluluk konusuna yaklaşımını 40’ın üzerinde sektörden 541 CEO’yla yapılan araştırma sonuçlarından rakamlar paylaşarak ortaya koyan Aylin Onart, CEO’ların kurum itibarı yönetilirken kurumsal sosyal sorumluluk konularının mutlaka devreye girmesi yönünde görüş bildirdiklerini kaydetti. CSR’den CSV’ye geçişte ortak değer yaratma konusunda içinde yer aldığı projelerden örnekler veren Selen Kocabaş ve Amerika’da bu konuda hayata geçirilen uygulamaları paylaşan Aylin Onart, dijitalleşmenin bu sürece etkilerini de değerlendirdi.

Son oturumda ise kurumların bu süreçte yatırım yapması gereken bir diğer önemli konulardan veri işleme ve yönetimi ele alınırken, DataLabTR Veri Analisti Fatma Çınar, dijitalin iş modellerini ortaya koymanın ve operasyon modellerini güçlendirmenin üzerinde dururken, veri bilimciler ve analizlerle veri işleme sürecinin olmazsa olmaz yönlerini anlattı. Hugo Boss Bilgi Teknolojileri Grup Yöneticisi Erkut Ekinci’nin üretimde dijitalleşme uygulamalarını yapılan çalışmalar üzerinden özetlemesi ve veri bilimi süreçlerini anlatmasıyla zirve sona erdi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.