Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’ye küçük ölçekli sürdürülebilir enerji projeleri için 400 milyon Euro’luk yeni fon paketi açıkladı. EBRD Ankara Temsilcisi Hüseyin Özhan, 2009’dan bu yana enerji, altyapı, tarım ve endüstri gibi alanlarda Türkiye’ye 8.8 milyar Euro yatırım yaptıklarını belirterek, “Şu anda EBRD içindeki en büyük ülke Türkiye. Bu yatırımların yarısı sürdürebilir enerjiye” dedi.
Türkiye, İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri içerisinde geçtiğimiz 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke durumuna geldi. Aynı şekilde, dünyada 2002’den bu yana elektrik ve doğalgazda Çin’den sonra en fazla talep artış hızına sahip ikinci büyük ekonomi oldu. Yapılan tahminler, bu eğilimin orta ve uzun vadede de devam edeceğini gösteriyor. Hızla artan enerji talebi özellikle temiz enerji alanında yatırımcılara fırsatlar sunuyor.

BİR NUMARALI ÜLKE TÜRKİYE
2010 yılında Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı’nı başlatan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), küçük ölçekli sürdürülebilir enerji projeleri için 400 milyon Euro’luk yeni bir finansman paketi açıkladı. Finansman, yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufuna yönelik projelere sağlanacak.
400 milyon Euro’luk finans paketinin tanıtımı için düzenlenen programda konuşan EBRD Ankara Temsilcisi Hüseyin Özhan, bankanın Türkiye’deki faaliyetlerine 2009’da başladığını ve bu zamana kadar 200’ün üzerinde projeye 8.8 milyar Euro’luk yatırım yaptığını söyledi. Türkiye’nin EBRD içinde bir numaralı ülke olduğunu söyleyen Özhan, “Geçen yıl Türkiye’de 43 projeye 1.9 milyar Euro yatırım yaptık. Bu da Türkiye’yi, EBRD içinde yatırım yapılan en büyük ülke konumuna getirdi. Bu yıl da 1.7 milyar Euro’dayız, 40’a yakın proje imzaladık. Hem yıllık yatırım miktarı, hem de toplam portföy olarak bakıldığında şu anda EBRD içindeki en büyük ülke Türkiye. EBRD, 2020’ye kadar toplam yatırımlarının yüzde 40’ını ‘yeşil ekonomiye geçiş stratejisi’ içinde yapacak. Faaliyette olduğumuz tüm ülkelerde, yeşil ekonomide son 10 yılda yaptığımız yatırımların aynı miktarını, gelecek 5 yıl içinde de gerçekleştirmeyi düşünüyoruz” dedi.

3 MİLYON KİŞİNİN ELEKTRİK TÜKETİMİ KADAR TASARRUF
Türkiye’nin düşük-karbonlu ekonomiye doğru ilerleyişini destekleyen EBRD’nin yeni fon paketi, asıl hedefi KOBİ’lerin enerji verimliliğini arttırmak olan Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) aracılığıyla kullandırılacak. EBRD Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Direktörü Terry McCallion, “TurSEFF’in başladığı 2010’dan bu yana, 860’ı aşkın proje altı yerel banka aracılığıyla finanse edildi. Bu projelerle toplam 800 bin aracın karbon salımına karşılık gelen yıllık 2 milyon ton karbondioksit eşdeğeri azaltım gerçekleşmesi bekleniyor. Elde edilen toplam enerji tasarruf miktarı Türkiye’de 3 milyon kişinin tükettiği elektriğe tekabül ediyor” dedi.

İLK SÜRDÜRÜLEBİLİR SİGORTA MODELİ
Allianze Türkiye, “Allianz Seninle, İyiliğin Yanında” sloganıyla, sektörün ilk sürdürülebilirlik modelini açıkladı. Model, Birleşmiş Milletler’in (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne dayanıyor. Allianz Türkiye CEO’su Aylin Somersan-Coqui, “İyi bir çevre için, bireylerin, kurumların ve toplumun iyiliği, esenliği için işimizin kendisini sürdürülebilirlik prensiplerine uygun bir şekilde dönüştüreceğiz. Bu yolculukta girişimcilik ve inovasyona destek vererek önleyici çözümler sunacağız” dedi. Allianz Türkiye’nin sürdürülebilirlik modeli, BM’nin 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinden “iklim eylemi”, “sağlıklı bireyler”, “insana yakışır iş ve ekonomik büyüme”, “sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları” ile “toplumsal cinsiyet eşitliği” ilkelerine doğrudan katkı sağlıyor. Somersan-Coqui, iş süreçlerindeki basılı evrak yükünü 2018’e kadar yüzde 80 oranında azaltmayı taahhüt ettiklerini açıkladı.

Hürriyet/Merve Erdil   

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.