Hem de bu kez menzilleri tek şarjla 600 km’yi aşarak. Kuşkusuz bu gelişmede ‘dizel emisyon krizi’nin etkisi büyük. 2008’de yaşanan ve etkisi Avrupa’da 5 yıl süren küresel ekonomik kriz ve ardından düşen akaryakıt fiyatlarıyla birlikte rafa kalkan elektrikli otomobil projeleri önceki gün kapılarını önce dünya basınına açan Paris Otomobil Fuarı’yla yeniden hayatımızdaki yerini aldı. Hürriyet Gazetesi Otomobil Editörü Emre Özpeynirci’nin haberine göre, özellikle son dönemde yaşanan ‘dizel emisyon krizi’nin de tetiklemesiyle birlikte elektrikli otomobil projelerine yönelik yatırımlarını artıran markalar Paris fuarının çehresini de değiştirdi. Alman ve Fransız markalar Paris fuarında ‘elektrikli’ yarışına girerken bu alanda kendilerine rakip olarak seçtikleri Amerikalı elektrikli otomobil üreticisi Tesla da fuarda adeta ‘benden korkun’ diyerek burunlarının dibinde bir stantta yerini aldı.

YÜZDE 25’İ ELEKTRİKLİ
Avrupa’da Volkswagen’in emisyon skandalı sonrası dizel satışlarındaki hızlı düşüş ve AB’de hükümetlerin dizel otomobillere karşı almaya başladıkları tedbirlerle yeniden gündeme gelen elektrikli otomobiller Paris’te bu kez yüksek menzillerle karşımıza çıktı. Bunda da batarya fiyatlarının düşmesi ve gelişen teknolojiler etkili oldu. 16 Ekim’e kadar kapılarını açan ve sloganı ‘Otomobili yaşayın’ olan Paris fuarında ilk kez vitrine çıkan otomobillerin yüzde 25’i yüzde 100 elektrikli modellerden oluştu. Paris’te ‘I.D’ adını verdiği ve aracı Beetle ve Golf’ten sonra tarihlerindeki ‘3’üncü devrim’ olarak tanıtan Volkswagen elektrikli otomobil konusunda en ses getiren marka oldu.

600 KM MENZİLİ VAR
Daha önce elektrikli otomobillere mesafeli davranan VW, ABD’de patlayan ve tüm dünyaya yayılan dizel skandalından sonra hem imajını yenilemek hem de yeni döneme uyum sağlamak için elektrikli projelerine ağırlık verdi. Önümüzdeki 4-5 yıl içinde toplam satışlarında dizelin payını yüzde 9’a indireceğini açıklayan Volkswagen’in fuarda sergilediği elektrikli konsept otomobili ‘I.D’ tek bir şarj ile 600 kilometreye varan bir menzile sahip. Sıfır emisyonlu I.D’nin elektrikli motoru 170 beygirlik güç üretiyor. Volkswagen tamamen elektrikli I.D’yi 2020 yılında, otonom sürüş sistemli I.D’yi de 2025 yılında üretime geçirmeyi hedefliyor. Bünyesinde 12 markayı barındıran VW Grubu, Paris’te 2025’e kadar 30’dan fazla elektrikli aracı pazara süreceğini açıklarken yılda 2-3 milyon adet elektrikli model satmayı hedefliyor. Bu da VW satışlarının yüzde 25’i anlamına geliyor.

3 ADET ELEKTRİKLİ MOTORU VAR
MItsubIshI’nin ‘GT-PHEV Concept’ modeli de, markanın en son hibrit teknolojisinin sergilendiği araç oldu. Araçta bir benzinli motor ve ‘üç adet’ de elektrik motoru bulunuyor. Bu da aracın 4×4 olmasından kaynaklanıyor.

ZOE’NİN MENZİLİ 400 KM’YE ÇIKTI
ELEKTRİKLİ otomobil alanında öncülük yapan ve bugüne kadar 4 milyar Euro yatırım yapan Fransız Renault ise ev sahibi fuarda sıfır emisyon stratejisini bir adım ileriye taşıdı. Marka fuarda yeni Z.E. 40 pili ile donatılan ‘ZOE’yi tanıtırken aracın menzilinin 400 kilometreye çıktığını duyurdu. Bu mesafe, mevcut modelin sunduğu menzilin iki katı anlamına geliyor.

ÇOK ÖNEMLİ BİR ‘CXPERİENCE’
Ev sahibi üreticilerden Citroen’in fuara getirdiği 4.85 m uzunluğunda, 2 m genişliğinde ve 1.37 m yüksekliğindeki Cxperience, Paris Motor Show’un sayılı konsept otomobillerinden biri olarak ilgi çekti. Markanın gelecekte üreteceği üst sınıf lüks modelleri hakkında bir fikir vermesi amacıyla getirilen konseptin iç mekanı ise, limon sarısı ve el işi havası taşıyan döşemeleri, ceviz ağacından kaplamalarıyla dikkat çekiyor. Hibrit teknolojili araçta 200 beygirlik benzinli motorun yanı sıra 80 kW’lik elektrikli bir motora da sahip.

GELECEĞİN ELEKTRİKLİSİ
Renault, ZOE’nin dışında geleceğin elektrikli otomobilini simgeleyen Trezor isimli konsept aracını da sergiledi. Markanın bundan sonraki tasarımına ışık tutan Trezor’un, Renault tasarım tarihinde yepyeni bir sayfa açacağına dikkat çekilirken, araç tamamen ‘Z’ harfi ise onun tamamen elektrikli Z.E. olmasından kaynaklanıyor.

HEM HIZLI HEM CİMRİ
VOLKSWAGEN ve Mercedes’in dışında bir diğer Alman marka Opel’de yeni elektrikli otomobiliyle Paris’te dikkat çekti. Elektrikli otomobillerin karşılaştığı kısa menzil sorununu yeni ‘Ampera-e’ ile çözen Opel, aracın menzilini 500 kilometreye çıkarmış. 204 beygir güç ve 360 Nm tork üreten elektrikli motoru OPC modelleri kadar performanslı. 0’dan 50 km hıza sadece 3.2 saniyede ulaşabiliyor.

BMW ‘İ’YE KARŞI MERCEDES ‘EQ’A
ALMAN Mercedes, en büyük rakibi BMW’nin elektrikli otomobil sınıfında yer alan ‘i’ markasına rakip olarak yaratığı ‘EQ’yu Paris fuarında ilk kez dünyaya duyurdu. Bu yeni marka altında 2025 yılına kadar 10 yeni araç tanıtacağını Mercedes, bunun ilk göstergesi olarak geliştirdiği ‘Generation EQ’ isimli yeni nesil SUV konseptiyle dikkat çekti. Küçük SUV sınıfından yer alan Generation EQ, 500 kilometre menzile sahip. İki elektrikli motorun bulunduğu araç, 0-100 km/s hızlanmasını 5 saniyenin altında tamamlıyor. Mercedes Paris fuarında ayrıca yeni smart fortwo, fortwo cabrio ve bir ilk olarak smart forfour modellerinin yüzde 100 elektrikli versiyonlarının dünya tanıtımı yaptı. Mercedes’in CEO’su Dieter Zetsche, 2025’e kadar 10 elektrikli araç tanıtacaklarını ve hedeflerinin elektrik teknolojinde liderlik olduğunu belirterek, “Elektrikli araçların toplam satışlarımızın içinde payı yüzde 15 ila 25 arasında olacak” dedi.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.