Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 2014 yılında onayladığı yol ve yaya güvenliğini artırmaya yönelik yeni düzenleme, 5 yıllık geçiş sürecinin ardından yürürlüğe girdi. BBC’de yeralan habere göre, AB’de satılan bütün yeni elektrikli araçlar ve hibrit otomobillerin saatte 20 kilometrenin altındaki hızlarda seyrederken en az 56 desibellik gürültü çıkartmasını sağlayacak sistemlere sahip olmaları gerekecek.

Yeni kurallar  düşük emisyonlu otomobillerin ve minibüslerin çok sessiz olması ve yaklaşırken seslerinin duyulmaması nedeniyle yayaları riske attığı gibi kaygıları dikkate alarak düzenlendi. Düzenlemede tüm yeni tip dört tekerlekli elektrikli araçların, geleneksel bir motor gibi ses çıkaran cihaz takması zorunluluğu getirildi.

AVAS olarak adlandırılan akustik araç alarm sistemi 12 mil veya 19 km’nin altında bir hızda geri gidişte veya  normal seyir halinde iken ses çıkaracak şekilde tasarlandı.

AB düzenlemesi  sürücülere gerekli hallerde sistemi devre dışı bırakma yetkisi verirken,  araçların geri yönlü gidişlerde ya da yavaş bir hızda ilerlerken yayalara yakın olma ihtimalinin yüksek olması gerçeği bu düzenlemenin mantığını oluşturuyor.

REHBER KÖPEKLER BİRLİĞİ OLUMLU KARŞILADI

İngiltere’de faaliyet gösteren Rehber Köpekler Birliği isimli kuruluş düşük emisyonlu araçların yaklaştığını duymanın çok güç olduğundan yakınırken, değişikliği bu yönde olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Kuruluş elektrikli araçların sadece belirli bir hızın altında değil, tüm hızlarda ses çıkarması gerektiğini savunuyor.

Ulaştırma Bakanı  Michael Ellis, hükümetin “yeşil taşımacılığın faydalarının herkes tarafından hissedilmesini istediğini” ve görme engellilerin endişelerini de anladıklarını  söyledi. Bakan “Yeni düzenleme yayalara karşıdan karşıya geçişlerde ekstra bir güzen verecek” dedi.

Düzenlemeye göre 2021 yılından itibaren sadece yeni modeller değil tüm elektrikli araçlar AVAS adlı ses uyarıcı sistemi kullanmak zorunda olacak.

Öte yandan İngiltere Hükümeti 2040 yılına kadar tüm benzinli ve dizel otomobillerin ve minibüslerin satışını yasaklamayı planlıyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.