BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, son Bakanlar Kurulu toplantısında dördüncü sanayi devrimi ile ilgili sunum yaptı. Sunumda, üretimde yüksek teknoloji ve dijital dönüşüm sürecinin biran önce başlatılmamasının yaratacağı sorunları dile getiren Özlü, meslek birlikleriyle yürütülen projeleri anlattı. Özlü, en zor dönüşümün imalat sanayinin en önemli aktörü olan KOBİ’lerde yaşanacağını belirterek, Türkiye’de üretim verimliliğinin AB ülkelerinin çok gerisinde olduğunu söyledi.

BÜYÜMEYE ETKİSİ
Yapılan sunumda, imalat sanayinin dijital dönüşümü konusunda ülkelerin attığı somut adımlardan örnekler verilerek, şu değerlendirmeler yapıldı: “İmalat sanayimizi sayıca KOBİ’ler domine etmektedir, bu grubun dijital dönüşüm sürecine adaptasyonu büyük işletmelere göre daha zor olacaktır. Sanayimizin verimliliği AB ülkelerine göre çok düşük. 4’üncü sanayi devrimi bu farkın kapatılmasını sağlayabileceği gibi, zamanında önlem almazsak farkın açılmasına da neden olabilir. Üretmeden sürdürülebilir bir şekilde büyümemiz mümkün değildir. Sanayimizin dijitalleşmesi imalat sanayinin büyümeye etki ve katkısını da artırabilecektir.

AB ÜLKELERİ İLE FARK
Önceliklerimizden birisi de yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatımızı artırmak ve seviye olarak Avrupa Birliği ortalamasını yakalamak. Sınai imalatımızın yaklaşık yüzde 30’u, ihracatımızın ise yüzde 38’i yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürünlerden oluşuyor. Avrupa Birliği’nin (AB) ihracatından ise yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürünlerin aldığı pay yüzde 65 civarında. Aramızdaki farkın 10 puanı orta-yüksek teknolojili ürünlerden 15 puanı ise yüksek teknolojili ürünlerden geliyor.
Yüksek teknolojili sektörler dijitalleşmeden en çok etkilenen sektörler. Dolayısıyla, yüksek teknolojili üretim ve ihracatımızı arttırmak için sanayimizi mutlak suretle dijitalleştirmemiz gerekiyor. Ülkemizdeki imalat sanayi işlerinin yüzde 63’ü bugün itibariyle ispatlanmış teknolojilerle otonom hale gelebilecek işlerden oluşuyor. Son 25 yılda robot fiyatları yüzde 80 civarında azalırken, işgücü maliyetleri yüzde 8 artmış.

FABRİKALAR ARTIK DİJİTAL
Dördüncü sanayi devriminin küresel ticaret akışını da etkilemesi bekleniyor. Küreselleşen ticaret, katmanlı üretim teknolojileri gibi ileri üretim teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla bölgeselleşmeye başlayacak. Örneğin, Adidas firması 30 yıldan sonra ayakkabı üretimini akıllı bir fabrika kurarak Almanya’ya geri getirdi. Asya’da ürettirip Avrupa ve Amerika’ya ihraç eden Adidas artık Avrupa ve ABD’de üretim yapacak.”

REKABET GÜCÜMÜZ ZAYIFLAYACAK
Sunumda akıllı üretim sistemlerine de dikkat çeken Özlü, “Akıllı üretim sistemlerine yatırım yapmazsak veya yatırım yapmak da gecikirsek düşük katma değerli üretim yapımız çok değişmeyecek, rekabet gücümüz daha da zayıflayacaktır. Sonuç olarak da küresel pazar payımız hızlı bir şekilde eriyeceği gibi iç pazarda da imalatçılarımız zorlanmaya başlayacaktır. Akıllı üretim sistemlerini üretmeye veya kullanmaya başlamamız ise yüksek katma değerli üretim yapısına geçişimizi kolaylaştıracağı gibi ülkemizin rekabet gücünün sürdürülebilir bir şekilde artırılmasına da yardımcı olacaktır” dedi.

SANAYİMİZ ÖNEMLİ BİR YOL AYRIMINDA
Dijital dönüşümün etkisinin sanayi ile sınırlı olmayacağını anlatan Özlü, “Yaşamın tüm alanlarını ve toplumun her bireyini ciddi şekilde etkileyecek. Sanayimiz önemli bir yol ayrımında. Teknoloji üretemezsek veya kullanamazsak teknoloji açığımız büyüyecek. 2017’nin ilk yarısında uygulama planları ve yol haritaları oluştuktan sonra hızlı bir şekilde uygulanması için çalışacağız.”

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.