Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda yapılan Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde bulunan ve 1000 MW kapasite tahsisli Karapınar YEKA-1 GES açık eksiltme ihalesine, 4 konsorsiyum katıldı. Kalyon Enerji Hanwha Grubu Ortak Girişim Grubu (OGG) Limak- CMEC- Hareon Solar OGG, Çalık Enerji – Solargiga OGG ve AKC Güneş OGG’nin katıldığı ihale turlarla gerçekleştirildi. İlk olarak Limak –CMEC-Hareon Solar OGG, 5. Turda çekildi. Çalık Enerji – Solargiga OGG’nin de çekilmesinin ardından 18. turda ihaleyi en düşük teklifi veren Kalyon – Hanwha OGG 0.0699 dolar/kwh bedelle aldı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ OLACAK
İhaleyi kazanan grupla bakanlığın sözleşmeyi imzalamasının ardından 21 ayda kurulması planlanan fabrikada, fotovoltaik modüller üretilecek ve bunlar sahada kullanılacak. Proje kapsamında, yılda minimum 500 megavat fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip fabrika kurulumu da gerçekleştirilecek. İhale şartları arasında 10 yıl boyunca da Ar-Ge yapmak şartıyla Karapınar YEKA’da bin megavatlık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılması da bulunuyor.

İLK 500 MW’DE YÜZDE 60 YERLİLİK HEDEFİ
İhale şartnamesinde, ilk 500 megavatta yüzde 60 yerlilik oranı olması öngörülüyor. İkinci 500 megavattaki yerlilik oranının da yüzde 70 olması hedefi yer alıyor.
İhalesi yapılan proje, yaklaşık 1.3 milyar dolarlık yatırımı içeriyor. Güneş enerjisi santralinden 600 bin konutun ihtiyacını karşılayabilecek yaklaşık 1.7 milyar kilovatsaat elektrik üretilmesi bekleniyor. Santralde, 36 ay içinde elektrik üretimine başlayacak.

GÜNDER: 650 MİLYON DOLAR YABANCI SERMAYE DEMEK
Yarışma sonrası konu hakkında değerlendirmede bulunan Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli, YEKA modelinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamada yerli ve yenilenebilir kaynakların ağırlığını artırmaya yönelik dönüşüm hedefinin en önemli parçalardan biri olduğunun altını çizdi. GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Yarışmanın sonuçlanması ile Türkiye güneş enerjisi yatırımları, daha da önemlisi yerli ve milli bir güneş enerjisi sanayisi oluşturma hedefinde şimdiye kadarki en büyük adımını atmış oldu.
Yarışma sonucunda 19.ncu turda fiyat teklifi psikolojik 7 ABD Dolar-sent sınırının altına inerek 6,99 Dolar-sent olarak gerçekleşti. Öncelikle şunu belirtmek isterimki teklif sahipleri içerisinde en yüksek yabancı ortaklık oranı yüzde 50-50 ile Kalyon – Hanhwa Q CELLS ortak girişim grubu idi. Dolayısı ile bu yatırımın yapılması ile en yüksek oranda yabancı sermayenin de Türkiye’ye girişi bu sonuçla ortaya çıkıyor. Bu sonuç yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bu yatırımın 650 milyon dolarının yabancı sermaye olarak ülkemize girişi demek. Bu mutluluk verici bir haber. En geç 36 ay içerisinde işletmeye girmiş 1GW yerli güneş santralimiz, en geç 21 ay sonra işletmeye girmiş yerli 500 MW fabrikamız olmuş olacak.

DÜŞÜK FİYAT GÜNEŞİN REKABET GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR
Konya, Karapınar’da hayata geçecek bu proje yatırım sürecinde gerçekleşecek teknoloji transferi, nitelikli işgücü artışı gibi faydalar sayesinde de Türkiye güneş enerjisi sektörü için önemli bir sıçrama noktası yaratacak ve ülkemizin bu alandaki gelişimine çok önemli düzeyde hız kazandıracak.
Yarışmada oluşan rekor düzeydeki bu düşük fiyat ise güneşin elektrik üretiminde diğer kaynaklarla rekabet edebilecek seviyeye ulaştığının yeni bir kanıtı oldu. Dünyada henüz hiçbir ülkede ulaşılamamış bu ölçekte dev bir projenin Türkiye’de başlayacak olması ve yüksek teknolojiye dayalı önemli miktarda dış yatırımın çekilecek olması aynı zamanda uluslararası yatırımcıların Türkiye ekonomisinin geleceğine olan güveninin de önemli bir göstergesi oldu.”
Türkiye’nin güneş enerjisine dayalı elektrik üretim kapasitesi Şubat ayı sonu itibari ile 899 MW’a, güneşin toplam kapasite içindeki payı ise yüzde 1,1’e ulaşmıştı.
Türkiye’deki mevcut yasal düzenlemeler güneş enerjisinden üretilen elektriğe kilovat-saat başına 13,3 ABD Dolar-sentlik alım garantisi sağlıyor. Bu rakam santrallerde kullanılan ekipmanların yerlilik oranına göre artış gösteriyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.