İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki Arı Teknokent’te Dr. Emre Erkin ve Cem Gül tarafından kurulan teknoloji şirketi Nuvia Akıllı Enerji Teknolojileri tarafından geliştirilen akıllı oda termostatı Cosa, kombi ve klimaların internete bağlanarak dışardan kontrol edilmesine imkan veriyor. Nuvia’nın ürettiği akıllı ev asistanı olarak tanımlanan Cosa sayesinde evin sıcaklığı cep telefonları aracılığıyla tek uygulama ve tek cihaz üzerinden kontrol edilebiliyor. Nuvia’nın kurucu ortaklarından Cem Gül’ün verdiği bilgiye göre, Cosa herkesin kolayca alıp evindeki kombiye takabileceği ve cep telefonundan yönetebileceği kablosuz bir akıllı oda termostatı. Kombide yüzde 30’a kadar, klimada ise yüzde 40’a kadar tasarruf sağlayan Cosa ev, uyku ve dışarı modları ile çalışıyor.

PETEK DEĞİL, ODA SICAKLIĞI
Nesnelerin interneti alanında konumlanan ve yenilikçi bir kablosuz oda termostatı olan Cosa, petek sıcaklığına göre değil, oda sıcaklığına göre çalıştığı için hem tasarruf hem de konfor sağlıyor. Aynı zamanda yatarken sıcaklık fazla geldiğinde evin sıcaklığını yattığımız yerden telefonla düşürmeye, dışarıda olduğunuzda akşama kadar tasarruf edecek şekilde çalışmasına, eve gideceğiniz saatlerde ise yeniden sıcaklığı yükseltmeye olanak sağlayabiliyor. Sadece konum ve zaman değişkenlerini değil, dış hava koşullarını da dikkate alıyor ve enerji tüketiminizi en verimli hale getiriyor.

GÜNLÜK RUTİNE GÖRE PROGRAMLI
Nuvia’nın diğer kurucu ortağı Dr. Emre Erkin ise termostatların günlük rutinlerimize göre programlanması ile tasarruf oranının daha da arttırılmasının mümkün olduğunu ifade ediyor. Erkin, “Türkiye’de kombi kullanımında sıkça uygulanan yanlışlar var. Evden çıkarken kombiyi kapatmak, gelince son sıcaklığa ayarlamak gibi doğru bilinen uygulamaların çoğu aslında işe yaramıyor. Tam tersi daha fazla enerji harcamamıza sebep olabiliyor. Teknoloji hızla gelişiyor ve internete bağlı, uzaktan kontrol edilebilen cihaz sayıları hızla artıyor. Akıllı termostatlar da internete bağlı ve mobil uygulamalar ile uzaktan kontrol edilebilen cihazlar olarak, biz evdeyken veya uzaktayken, ev sıcaklığını ve nemini ölçerek, evlerimizin gerektiği zaman ve gerektiği kadar en verimli şekilde ısınmasını sağlıyor” diye konuşuyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.