SİBEL AKBAY
Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Teknopark’ta faaliyete geçen ve doğrudan ticari ürüne dönüşme potansiyeline sahip girişimleri destekleyen BrainPark, sürdürülebilir enerji alanında da, genç girişimcilerin gelecek vadeden fikirlerinin belirlenmesi ve bunların cesaretlendirilmesi üzerine yoğunlaşacak.
BrainPark şirketleşme sürecindeki girişimlere, Tübitak ve diğer fonlardan alınacak girişim sermayesi ile, destek projeleri ile ilgili başvuru desteği verirken, aynı zamanda inovatif projelere destek vermek isteyen melek yatırımcılarla da buluşmaları sağlanıyor. Brainpark direktörü Barış Metin, Yeşil Haber’e yaptığı açıklamada,  yenilenebilir enerjiyle ilgili inovatif projeleri  memnuniyetle karşılayacaklarını,  bunları Teknopark içerisindeki kuluçka merkezinde bir start-up olarak faaliyete geçireceklerini ve  destekleyeceklerini belirtti.
Barış Metin, “Örneğin bu, var olan güneş enerji sistemlerinin geliştirilmesi ve bunun daha gelişmiş bir biçimde piyasaya sunulması tarzında bir proje olabilir. Mühendislik öğrencilerimizin kuracağı ya da dışarıdan getirilmiş bir proje olabilir. Enerji projelerini desteklememizde önümüzde hiçbir engel yok. Yeter ki inovatif bir yaklaşım olsun,” diye konuştu. Kuluçka merkezi olarak, her türlü yenilikçi projeye açık olduklarını kaydeden Metin, Üsküdar Üniversitesi’nin ağırlıklı olarak bir sağlık üniversitesi olması nedeniyle, AR-GE odaklarının, ilk etapta nörogenetik çalışmaları, sağlıkta sanal gerçeklik programları tarzı çalışmalar olabileceğini belirtti.
Temel eleme aşamalarından geçen girişimcilere kuluçka merkezi içerisinde bir ofis verildiğini ve şirket kurma sürecinin başladığını belirten Metin, BrainPark’ın web sitesi üzerinden – www.brainpark.net – başvuru prosedürünün başlatılabileceğini kaydetti. Metin, girişimci adaylarına üniversite içinden veya özel sektörden mentör de atanarak şirketleşme yolunda tecrübe sahibi kişilerden fikri destek almalarının sağlandığını vurguladı.

MELEK YATIRIMCI DESTEĞİ
Genç girişimcilerin en önemli probleminin gereken yatırımı bulmak olduğunu belirten Metin,  girişimcileri “melek yatırımcı” diye tabir edilen ve sermaye sahibi olarak,  gelecek vaad eden fikirlere yatırım yapmak isteyen insanlarla buluşturmaya çalıştıklarını vurguladı. Metin, “Üniversitenin girişimcilere sağlayabileceği maddi desteğin boyutu sınırlı. Örneğin üniversite bir enerji girişimine yatırım yapamaz. Çünkü o sektörde faaliyet göstermiyor. Biz de üniversite olarak örneğin enerji sektöründe olan, sermayesi bulunan ve yenilikçi girişimlere yatırım yapmak isteyen insanlarla bunları buluşturmaya çalışıyoruz. Bu, toplantılar, seminerler, sunumlar düzenlenerek gerçekleştirilebilir” diye konuştu.
Girişimci adaylarıyla melek yatırımcıları yüzyüze getirmenin BrainPark’ın en önemli hedeflerinden biri olduğunu belirten Metin, şunları kaydetti: “Bir girişimcinin tek başına inovatif bir fikri olabilir. Ama kimse yatırım yapmazsa, bunu şirket haline dönüştürmesi belki 10 seneyi bulabilir. Ama eğer birisi bu işe para koyarsa, örneğin Silikon Vadisi’nde olduğu gibi, şirket bir anda büyüyebilir ve atılım kaydedebilir. Girişimcilerde, öğrencilerde malzeme ve fikir var. Bunların toprak ve suyla buluşması gerekiyor. Bu açıdan Teknopark’ı toprak, melek yatırımcıyı da su gibi düşünelim” diye konuştu.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.