Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı IRENA tarafından hazırlanan “Elektrikli araçlarda akıllı şarj yenilikleri“ başlığını taşıyan rapor, 2040’tan itibaren satılan binek araçların çoğunun elektrikli olması durumunda, 2050 yılında 1 milyardan fazla elektrikli otomobilin (EV) yollarda olabileceğini gösteriyor.

Bugün sabit elektrik şarj istasyonlarından enerji sağlayan 6 milyon elektrikli araç bulunuyor.

Yapılan öngörüler, bugün elektrikli şarj istasyonlarında sağlanan sadece 9 TWh sabit pillere kıyasla 2050 yılında şebeke hizmetleri sağlamak için yaklaşık 14 terra watt saatlik (TWh) elektrikli araç pilinin bulunabileceğini gösteriyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA HAYAT VERİYOR

Gerçek örneklere dayalı IRENA’nın raporu ülkelere elektrikli araçlar için akıllı şarj sayesinde yenilenebilir enerji ile EV’ler arasındaki tamamlayıcılık potansiyelinden nasıl yararlanılacağı konusunda rehberlik ediyor. Politika yapıcılara, EV’lerden en iyi şekilde yararlanan bir enerji geçiş stratejisi uygulama konusunda önemli ipuçları sunuyor.

Rapordaki analize göre, bugün otomobiller fosil yakıtlarla çalışıyor, ancak iklim değişimi konusunda  artan baskı, pil maliyetlerinin düşmesi ve şehirlerdeki hava kirliliğiyle ilgili endişeler, bir zamanlar “aşırı fiyatlandırılmış” ve ihmal edilmiş elektrikli araçlara yeniden hayat veriyor.

GELECEĞİN PİL BANKASI GARAJDAKİ OTOMOBİLLER

Bugün birçok yeni elektrikli araç fosil yakıtlı meslektaşlarının yoldaki kabiliyetlerinin çok üzerinde bir performans sergilerken, enerji planlamacıları otomobilin zamanının yüzde 95’inin park halinde geçtiği gerçeğinden yola çıkarak şimdi şarj konusunda gözünü garajlara çevirmiş durumdalar.

Sonuç olarak, dikkatli planlama ve yerinde doğru altyapı ile park edilmiş ve takılı EV’lerin geleceğin pil bankaları olabileceği ve rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışan elektrik şebekeleri üzerindeki baskıyı hafifleterek bu enerji kaynaklarını dengeleyebileceği düşünülüyor.

AKILLI ŞARJIN AKLI

Raporu değerlendiren IRENA İnovasyon ve Teknoloji Merkezi Direktörü Dolf Gielen, “Elektrikli araçlar çok büyük bir elektrik depolama kapasitesi yaratabilirler. Ancak şurası gerçek ki, eğer herkes sabah veya akşam arabalarını aynı anda şarj ederse, elektrik şebekeleri üzerinde büyük baskı olabilir.  Bu nedenle şarjın zamanlaması kritik önemdedir. Hem araçları şarj eden hem de şebekelere destek sağlayan “akıllı şarj ”, yenilenebilir enerjinin ulaşım sektörünü daha temiz hale getirdiği ve EV’lerin yenilenebilir enerjide daha büyük payları desteklediği erdemli bir dairenin kilidini açıyor” dedi.

ŞARJ STRESİNİ AZALTIYOR

Akıllı şarj, EV’lerin şarj döngüsünü hem enerji sisteminin koşullarına hem de araç kullanıcılarının ihtiyaçlarına göre uyarlamak anlamına geliyor. “Akıllı şarj, IRENA’nın  yakın takip altında tuttuğu ve çoklu fayda sunan yeniliklerden biri . Akıllı şarj, şebekedeki elektrikli araç  şarj stresini azaltarak, elektrik sistemlerinin yenilenebilir enerji entegrasyonu için daha esnek hale gelmesini sağlıyor. Diğer yandan da taşımacılık sektörüne yönelik düşük karbonlu bir elektrik seçeneği sunma şansına sahip.

MÜKEMMEL ÇÖZÜM

EV’lerin değişken yenilenebilir enerji dağıtımını hızlandırmak için sunacakları çok şey olsa da, eletrikli araçların şarj süreçleri üstesinden gelinmesi gereken teknik zorlukları da beraberinde getiriyor. IRENA analizi, EV’lerin kontrolsüz ve eş zamanlı olarak şarj edilmesinin, güç sistemlerinde ve pik zamanlarda  tıkanıklığı önemli ölçüde artırabileceğini gösteriyor.

Öte yandan mobil sektörlerde hızlı ve ultra hızlı şarj işlemi önemli bir öncelik olsa da pillerin bağlanması ve şebekeye daha uzun süre erişebilmesi nedeniyle, yavaş şarj gerçekten akıllı şarj için daha uygun bir yol olarak görülüyor.

Rapor verilerine göre yavaş şarj için, şarj altyapısını evde ve iş yerinde tesis etmek altyapı planlaması sırasında göz önünde bulundurulması gereken önemli bir durum. Çünkü hızlı ve ultra hızlı şarj, yerel şebekelerde en yüksek talep stresini artırabilir. Batarya değişimi, tampon depolamalı şarj istasyonları ve gece EV filosu şarjı gibi çözümlerin, yüksek altyapı yatırımlarını önlemek için hızlı ve ultra hızlı şarj ile birlikte gerekli olabileceğine dikkat çekiliyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.