Türkiye’de yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim 2020 yılında rekor kırarken, Akfen Yenilenebilir Enerji’ye ait güneş, rüzgâr ve hidroelektrik santrallerindeki yıllık yeşil enerji üretimi geçen yıla göre yüzde 45 artışla 1.730 GWh’e çktı. 570 bin hanenin enerjisi Akfen santrallerinden karşılandı.

Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Kayrıl Karabeyoğlu, 2020 yılında rüzgâr ve güneşteki hava şartlarının enerji üretimine uygunluğunun yanı sıra devreye aldıkları yeni yatırımlar ile önemli bir büyümeye imza attıklarını ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre 2020 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminde rekor kırılırken, toplam enerji üretiminin yaklaşık yüzde 60’ı temiz enerjiden karşılandı.

HES’LERDE ÜRETİM YÜZDE 11 DÜŞTÜ

Meydana gelen artışta özellikle rüzgar ve güneşteki hava şartlarının uygunluğunun yanı sıra Malatya’daki 13 MW’lık IOTA güneş ile Osmaniye’deki 80 MW kurulu güce sahip Sarıtepe-Demirciler rüzgar enerji santrali projelerinin de şirketin portföyüne katılması etkili oldu.

Akfen Yenilenebilir Enerji’ye ait santrallerden 570 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacı kadar yeşil enerji sağlandı. Akfen Yenilenebilir Enerji’nin 1.730 GWh’lık üretiminin 600,4 GWh’ı hidroelektrik santralleri (HES), 182,8 GWh’ı güneş enerji santralleri (GES) ve 946,9 GWh’ı da rüzgâr enerji santrallerinden (RES) geldi.

Şirketin yatırımlarının olduğu bölgelerde güneşli ve rüzgârlı geçen günler nedeniyle GES’lerdeki üretim yüzde 10, RES’lerdeki üretim ise yüzde 16 seviyesinde arttı. Öte yandan düşük yağış oranları ve yılın son çeyreğinde etkisini artıran kuraklık nedeniyle hidroelektrik santral üretiminde yüzde 11’lik düşüş meydana geldi.

706 MW KURULU GÜÇ

Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Kayrıl Karabeyoğlu, Türkiye’nin öncü yenilenebilir enerji platformu olarak yatırımlarına devam ettiklerini belirtti. Karabeyoğlu, “706 MW’lık kurulu gücümüz ile 2020 yılında 1,730 GWh’lik elektrik üretimine imza attık.

Rüzgâr ve güneşteki uygun hava şartları ile birlikte portföyümüze eklediğimiz yeni yatırımlar bu büyümeyi ortaya koydu. 570 bin hanenin enerji ihtiyacını bu ülkenin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşıladığımız için mutluluk taşıyoruz” diye konuştu.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.