Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, gelecek 20 yılda güneş enerjisi ekonomisinin büyüklüğünün 5 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğine dikkat çekerek, “Bu pazardan payımızı almalıyız, alabiliriz” dedi.

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nda (EIF 2017) konuşan Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, yatırım maliyetleri düşerken giderek büyüyen güneş ekonomisinden Türkiye’nin pay alması gerektiğini vurguladı.

EIF 2017’nin Altın Sponsoru olan Smart Energy’nin Avrupa’da edindiği tecrübeyi Türkiye’de yatırıma dönüştürdüğünü anlatan Demirdağ, “Çalışmalarımızı yaparken gördük ki, Türkiye sahip olduğu güneş, su ve rüzgar potansiyeli ile yeşil enerji açısından çok şanslı bir ülke ve bu şansını kullanmalı. 20 yılda 5 trilyon dolarlık bir güneş ekonomisinden bahsediliyor. Türkiye bu ekonomiden payını almalı” dedi.

MİLYARLIK YATIRIMLAR MİLYONA DÖNÜŞTÜ

EIF 2017’de “Enerji Piyasalarının Değerlendirilmesi” ve “Güneş Enerjisi ve Yerli Üretim” başlıklı oturumlarda birer konuşma yapan Halil Demirdağ, son gelişmeler hakkında bilgi verirken, Türkiye’nin güneş enerjisi konusundaki potansiyeline ve yapılması gerekenlere dikkat çekti. Ar-Ge çalışmaları sayesinde kurulum ve işletim maliyetlerinin düştüğüne dikkat çeken Demirdağ, “Güneş enerjisinde teknolojinin ucuzlamasıyla birlikte milyar dolarlık tesisler, milyon dolarlık tesislere dönüşmeye başladı” dedi.

Aynı gelişmenin hücre ve panel üretiminde de yaşandığına, gelinen noktada güneş enerjisi santrali kurulumlarında yerlilik oranlarının yüzde 70’lere çıktığına dikkat çeken Demirdağ, “Kaynağımız da yüzde 100 yerli güneş” dedi. Smart Energy’nin üç ay önce başladığı panel üretiminde dünya fiyatlarını yakaladığı bilgisini paylaşan Demirdağ, “Artık teknolojinin kilidi kırıldı ve ulaşılabilir hale geldi. Bu sayede yeşil enerji pahalı olmaktan çıktı. İnanıyoruz ki Türkiye kendi enerjisini üretebilir” diye konuştu.

“GÜNEŞTE 42 FİRMA BİR ÇİNLİ ETMİYOR”

Smart Energy’nin 2009 yılından bu yana güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösterdiğini, Avrupa’da edindiği tecrübenin ardından Türkiye’de yatırımlara başladığını anlatan Demirdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Bu süreçte çalışmalarımızı yaparken gördük ki, Türkiye sahip olduğu güneş, su ve rüzgar potansiyeli ile yeşil enerji açısından çok şanslı bir ülke. Bu şansımızı kullanmak zorundayız. Türkiye’de güneş enerjisi alanında 42 üretici faaliyet gösteriyor. Hepsini toplasak Çin’deki bir firmanın üretim kapasitesine ulaşamıyoruz.

Oysa gelecek 20 yılda, 5 trilyon dolarlık bir güneş ekonomisinden bahsediliyor. Bu ekonomiden payımızı almalıyız, alabiliriz. Türkiye güneş enerjisi sektörü bundan pay almayı muhakkak öğrenecektir. Dünyanın en büyük müteahhit ülkelerinden biri olan Türkiye, maalesef güneş santrali kurmada yetersiz.

İnanıyorum ki ilerleyen günlerde Türk firmaları güneş enerjisi müteahhitliğinde de önemli roller üstlenerek, milyonlarca dolarlık yatırımlarla ülkemize ciddi gelir getirecektir. Bu işe yatırım yapan, güneş paneli fabrikası kuran bir şirket olarak; ülkemizin milli enerji politikalarını destekliyor ve bu alanda dünyadaki söz sahibi üretici ülkelerden biri olacağımızı ümit ediyoruz.”

HEDEF ‘TÜRK MALI’ PANEL İHRACATI

Smart Energy’nin bu doğrultuda büyük hedeflerle yola çıktığını vurgulayan Demirdağ, şirketine ilişkin şu bilgileri verdi: “2017 yılı itibari ile güneş enerjisi yatırımlarımız yurtiçi ve yurtdışında toplam 100 milyon doları geçmiş durumda. GES yatırımlarımıza devam ederken, bu yıl Ağustos ayında Gebze’de faaliyete geçirdiğimiz 23 bin 500 metrekarelik alanda yer alan tesislerimizde yerli güneş paneli üretmeye de başladık.

Bu yatırımı yaparken çok önemli bir iş birliğine de imza attık; dünyanın en büyük 500 firmasından biri olan Çin merkezli SUMEC’i stratejik ortak olarak ülkemize getirmeyi başardık. Phono Solar markası ile bu alanda söz sahibi olan böyle bir dev kuruluş ile güçlerimizi birleştirdik. Fabrikamızın ilk etapta 400 MWp’lik kısmını devreye aldık. Çok yakın gelecekte de 1.200MWp’lik tam kapasite ile üretime geçeceğiz. Bu da Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük panel üreticisi olacağımız anlamına geliyor.

Hedefimiz, ‘Türk Malı’ güneş panellerini dünyaya ihraç etmek. Attığımız bu ilk adımın devamı gelecek. Güneş hücrelerini de Türkiye’de üretmeyi hedefliyoruz. Yatırımcı olarak bundan sonra da GES kurulumlarımız ile yeşil enerjiden elektrik üretimi yaparken, panel tarafında da hücreden aşağı inerekwafer, ingot üretimine gidip, dikey entegrasyonunu tamamlamış bir firma olmayı hedefliyoruz.”

Demirdağ, Smart Energy olarak Türkiye’nin dünya piyasasında hak ettiği payı alabilmesi için çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizerek, önümüzdeki dönemde yeni yatırımları ve uluslararası ofisleriyle ülkemizi güneş enerjisi sektöründe daha da güçlü bir şekilde temsil edeceklerini belirtti.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.