İsrailli StoreDot şirketi tarafından geliştirilen ve Eve Energy tarafından Çin’de üretimine başlanan yeni lityum iyon bataryalar 5 dakikada tamamen şarj olabiliyor. Bu piller ile elektrikli otomobillerin benzinli veya dizel araçların depolarının doldurulması için geçen süre içinde şarj edilmesi sağlanacak.

Bataryaların beş dakika içinde şarj edilmesi için ise çok daha yüksek güçte şarj cihazları gerekiyor. Şu anda mevcut şarj altyapısını kullanan StoreDot, 2025’te bir araba aküsünü 5 dakikada 100 mil (yaklaşık 160 km) yol gidebilecek kadar şarj etmeyi hedefliyor.

1 NUMARALI KAYGI ARTIK MENZİL

StoreDot CEO’su Doron Myersdorf, “Elektrikli araçların benimsenmesinin önündeki bir numaralı engel artık maliyet değil, menzil kaygısı. Ya otoyolda sıkışıp kalacağından korkuyorsun ya da iki saat şarj istasyonunda oturman gerekecek. Ancak artık sürücünün deneyimi tıpkı bir benzinli arabaya yakıt doldurmak gibi olunca, tüm bu endişe ortadan kalkacaktır.” dedi.

Bu zamana kadar bir lityum iyon bataryanın beş dakikada şarj edilmesinin imkânsız olarak görüldüğünü dile getiren Myersdorf, “Ancak şu anda biz bir laboratuvar prototipi değil, seri üretim hattına alınmış bir mühendislik örneği yayınlıyoruz. Bu sistemin uygulanabilir ve ticari olarak hazır olduğunu gösteriyor.” diye konuştu.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi Pil ve Enerji Depolama Teknolojisi Merkezi’nden Prof. Dr. Chao-Yang Wang da, “Bu tür hızlı şarjlı pillerin üç yıl içinde toplu pazarda bulunacağını düşünüyorum. Bu bataryalar daha pahalı olmayacak. Otomobil üreticilerinin, menzil kaygısını ortadan kaldırırken, yerleşik bataryayı küçültmelerine ve böylece aracın batarya maliyetini önemli ölçüde azaltmalarını sağlayacak.” dedi.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.