New York Times’da yeralan habere göre, dünya üzerinde elektrikle çalışan araba sayısı geçen yıl 2 milyona ulaştı. Ancak Dünya Enerji Ajansı (IEA)’nın 7 Haziran Çarşamba günü bildirdiğine göre, yollara çıkan bu elektrikli araçların olumlu etkisi henüz küresel ısınmayla mücadele ölçeğinde yeterli değil. IEA raporu, her türden elektrikli araba sayısının 2015’te 1 milyon olduğunu belirtiyor. Böylece, bir yıl içinde önemli bir sıçrama yapılmış olduğu göze çarpıyor.

Elektrikle çalışan araba sayısı dünya çapında bir yıl içinde ikiye katlanmış olsa da bunların taşıdığı yolcu oranı toplam binek arabası yolcusunun %0,2 kadarı. IEA’ya göre, gaz emisyonunun azaltılmasına katkı yapma aşamasına gelmesi için elektrikli araçların daha çok yol katetmesi gerek, Amaçlandığı üzere yüzyıl sonunda ısınmayı 2 derece santigrad ile sınırlı tutmak için 2040 yılında 600 milyon elektrikli araç bulunmalı.

Elektrikli araç piyasası henüz dünyanın sınırlı sayıda ülkesinde yoğunlaşmış görünüyor. Tüm dünyada bu türden araç satışlarının %95’i yalnızca 10 ülkede gerçekleşiyor: Başta Çin, sonra ABD, Japonya, Kanada, Norveç, Büyük Britanya, Fransa, Almanya, Hollanda ve İsveç.

Çin, geçen yıl, en yüksek elektrikli araç sayısıyla ABD’yi geçti. Aslında küresel çapta toplam elektrikli araç sayısının takriben üçte biri Çin’de bulunuyor.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.