2017 yılına rüzgar enerjisi ihaleleri ve kapasite tahsisleri damgasını vurdu. Haziran 2017’de 710 MW’lık yarışmalar, ardından ağustos ayındaki 1000 MW’lık YEKA projesi ve aralık ayında 2.110 MW’lık yarışmalar, toplamda 3 bin 820 MW’lık bir kapasite bu yıl içinde dağıtılmış oldu.

Yarışmaları kazanan firmaların neredeyse tamamı eksi fiyat sundu. Yani EPİAŞ’ta oluşan piyasa fiyatının altında bir fiyata üretecekleri elektriği vermeyi taahhüt etmiş oldular. Bu da yenilenebilir enerji kaynaklarının artık konvansiyonel kaynaklarla rekabet edebilir hale geldiğinin bir işareti olarak değerlendirildi.

Batı bölgelerinde Bolu-Düzce-Sakarya için Ataseven Group’un verdiği (3,78$/kWh) artı fiyat haricinde başka artı fiyat yoktu. Fiyatların Doğu Anadolu bölgesindeki yatırımlarda (7,29$/kWh) kadar çıktığı görüldü.

Dört gün süren yılın son ihalesinde en yüksek teklif Ardahan bölgesi için Ceres Elektrik’ten (7,29$/kWh) geldi. En düşük teklif ise PNE Wind Ltd. Şti’nden (-2,87$/kWh) ile Çanakkale bölgesi için verildi.

ATASEVEN: “İKİNCİ YEKA’YI BEKLİYORUZ”

Yarışma sonucunu değerlendiren TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, başarılı bir yarışma süreci geçirdiklerini, kazanan firmaları kutladıklarını ve yarışmayı titizlikle sonuçlandıran TEİAŞ kurumuna teşekkürlerini ifade etti. Yarışma sonuçlarını sosyal medya üzerinden anında üyeleriyle paylaştıklarını belirten Ataseven, yenilenebilir enerji yatırımlarında kazananın her zaman Türkiye olduğunu vurguladı.

Ataseven, “Bu yıl adeta rüzgar gibi geçti. Oldukça hareketliydi. Temiz ve yerli enerji üretimi için atılan bu adımlarımızın sürdürülebilir olması en büyük temennimiz. 2018 yılında yenilenebilir enerjide yarışmaların devam etmesinin sektörümüzün sürdürülebilirliği açısından gerekli olduğuna inanıyoruz.

Hem ikinci YEKA projesine ait yarışmayı hem de orta ve küçük ölçekli firmalar için önemli olan 2 bin MW’lık yarışmayı sektör olarak bekliyoruz. Yarışmaları kazanan firmaları bir kez daha kutluyoruz. Bununla birlikte aslında kazanan firmalar değil, Türkiye. Temiz ve yerli kaynaklardan elde edilecek enerji firmaların değil, ülkenin kazancıdır” diye konuştu.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.