Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) verilerine göre, 2016 yılında küresel yenilenebilir enerji üretim kapasitesi 161 gigawatts (GW) artarak yeni kapasite ilaveleri için şimdiye kadarki en güçlü yıl oldu. Özellikle güneş enerjisindeki hızlı büyüme sayesinde yenilenebilir enerji üretim kapasitesi 2006 GW’ye ulaştı.
IRENA Genel Sekreteri Adnan Z. Amin, “Dünyada bir enerji dönüşümünün yaşandığına tanıklık ediyoruz. Yenilenebilir enerji kapasitesinde yeni bir rekora imza atıldı. Dağıtımdaki bu büyüme, ekonomik büyümeye yakıt ikmali, iş yaratma ve insan refahını ve çevrenin iyileştirilmesi açısından birden fazla sosyo-ekonomik fayda içeren yenilenebilir kaynaklar için gittikçe güçlü bir ticari davayı vurguluyor. Ancak bu ivmeyi hızlandırmak, enerji sektörünün karbonsuzlaştırılması ve iklim hedeflerine ulaşılması için kararlılıkla ilerlemek için ek yatırım gerektirmektedir. Bu yeni veriler, daha yapılacak çok şey olsa da doğru yolda olduğumuza dair cesaret verici bir işaret” diye konuştu.

GÜNEŞ ENERJİSİ 71 GW ARTTI
IRENA’nın yeni verileri, geçtiğimiz yıl devreye alınan yeni santrallerle, yenilenebilir enerji üretim kapasitesi dünyada yüzde 8.7 arttı. Yenilenebilir kaynaklar içinde en büyük artışı 71 GW ile güneş enerjisi alırken rüzgar enerjisinde kurulu güç 51 GW, hidroelektrik enerjide 30 GW ve biyoenerjide 9 GW artış oldu. Jeotermal enerji kapasitesi ise sadece 1 GW civarında artış gösterdi.
Verilere göre, yeni yenilenebilir enerji santrallerinin yüzde 58’ine karşılık gelen 812 GW Asya bölgesinde devreye alındı. Bu oran toplam küresel kapasitenin yüzde 41’ine denk geliyor.

OFF-GRİD YENİLENEBİLİR 2800 MW’YE ULAŞTI
2016 yılı sonunda off-grid (şebekeye bağlı olmayan) yenilenebilir elektrik kapasitesi 2.800 MW’ye ulaştı. Şebeke dışı elektriğin yaklaşık yüzde 40’ı güneş enerjisi, yüzde 10’u hidroelektrik enerji ile sağlandı. Geriye kalanların büyük kısmı biyoenerjiden geldi. Dünyada 60 milyon hane veya 300 milyon insana, şebekeden bağımsız yenilenebilir elektriğin servis edildiği ve fayda sağladığı tahmin ediliyor.

Content Protection by DMCA.com

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.