Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretim tesisleriyla ilgili yönetmelikte geçen yıl mayıs ayında yapılan değişiklikle çatı tipi güneş enerji sistemlerine ilgi artarken, kurulum maliyetleri de hızlı şekilde aşağı geldi. Bugünkü piyasa şartlarına göre, 4 kişilik bir hanenin elektrik ihtiyacı için 10 bin lira maliyetle çatı tipi bir güneş sistemi kurmak mümkün. 8 yılda kendini amorti edebilen sistem 30 yıl boyunca bedava elektrik kullanmaya imkan veriyor.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, evinin çatısına GES kurulumu yapmak isteyen yatırımcılara yönelik izin konusunda 10 kW sistem için kolaylaştırılmış bir yöntemin söz konusu olduğunu belirtti. Bunun için küçük yatırımcıların kendilerine fatura kesen elektrik dağıtım şirketine giderek gerekli matbu formları doldurması gerektiğini belirten Demirdağ, “Elektrik dağıtım şirketinin bu yatırımın söz konusu çatıda yapılabileceğine yönelik verdiği uygunluk sonrası kurulum yapılabilir. Bu da 10 kW bir kurulum için yaklaşık 3 ay alan bir süreç.” dedi.

MÜHENDİSLİK FİRMASINDAN DESTEK ALABİLİRSİNİZ

Demirdağ, söz konusu 3 ay içerisinde yatırımcının panellerini tedarik etmesi gerektiğine işaret ederek, “Kurulum için bir mühendislik firmasından destek alınması lazım. Kurulum sırasında işin uzmanı, belli eğitimleri almış ve mesleki yeterliliği olan insanlarla çalışılması gerekir. Bunu yapan birçok şirketimiz var. Türkiye’nin her yerinde yaklaşık 6 bin megavatlık kurulum yapıldı.

Bizim tavsiyemiz vatandaşımızın iyi bir araştırma yapması. Bu paneller, kısa sürede atılacak ürünler değil. Bir konutta 8 yılda, ticarethane ve fabrikada ise 5 yılda kendini ödeyen bir sistem alıyorsunuz. 5 yıl çalıştıktan sonra eğer bu paneller çok güç kaybederse zarar edilir. Panellerin 25-30 yıla kadar dayanabileceğini düşünüyorsanız ona göre ürün seçmek gerekiyor.” diye konuştu.

Yatırımcının panel seçerken verimlilik oranlarına da dikkat etmesi gerektiğini belirten Demirdağ, test edilmiş, gerekli sertifikasyonları olan ürünlerin küçük yatırımcılar için oldukça önemli olduğunu vurguladı.

İHTİYAÇ FAZLASINI DEVLETE SATABİLİRSİNİZ

Demirdağ, çatı tipi GES kurulumunu iyi bir firmanın 2 gün içinde çok rahat bir şekilde yapabileceğini ancak bu noktada elektrik sayacının da çift taraflı sayaca dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Elektrik dağıtım şirketinin çift taraflı sayacı sisteme kaydetmesi gerektiğini belirten Demirdağ’ın verdiği bilgiye göre, yatırımcı, faturasında dağıtım bedelleri ve diğer vergiler hariç olan toptan elektrik fiyatı üzerinden sisteme kullandığı elektriği aylık mahsuplaşma yaparak satabiliyor.

Örnek olarak, yatırımcı 500 kWh elektrik üretip 300 kWh kullandıysa devlet yatırımcıya fazla 200 kWh için ödeme yapıyor veya yatırımcı 300 kWh üretip 500 kilovatsaatlik tüketim yaptıysa bu sefer aradaki 200 kWh tüketim farkı için yatırımcı devlete ödeme yapıyor.

YILSONUNA KADAR 1500 MW KAPASİTE OLUŞTURULABİLİR

Demirdağ aylık mahsuplaşma sayesinde üretilen elektriğin boşa gitmediğini ifade ederek, yatırım maliyetlerine ilişkin şu bilgileri verdi: “Ayda 100 lira elektrik faturası ödüyorsanız, yılda 1200 lira eder. 8 yılda yaklaşık 10 bin liralık bir elektrik faturası anlamına geliyor. Çatılara güneş santrali için yapılacak yaklaşık 10 bin liralık yatırımla 25-30 yıl boyunca ücretsiz elektrik kullanabilir hale geliyorsunuz.

Sanayide ise daha büyük kurulumlar olduğu için fiyatlar daha çok düşüyor. Burada ise 5 yıllık bir süreçten bahsedebiliriz. Ayda 10 bin lira ödeyen bir sanayici yılda 120 bin lira fatura ödüyor. Bunu 5 yıl üzerinden hesaplarsak yaklaşık 600 bin liralık yatırım yapan birisi, 5 yıllık elektrik faturasını yatırım haline getirdikten sonra ücretsiz elektrik kullanır hale geliyor.”

GENSED Başkanı Halil Demirdağ, bu süreçlerin elektrik güvenlik sorunlarını da beraberinde getirebileceğine işaret ederek, vatandaşları bu konuda işin uzmanlarıyla çalışması gerektiği konusunda uyardı. Çatı GES kurulumlarına ilişkin talebin giderek arttığını da kaydeden Demirdağ, bu yıl sonuna kadar 1500 MW kapasite oluşturulabileceğini kaydetti.

Bir Cevap Bırakın

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.